logo

Най-мистериозният коридор в света се отваря за публиката

Най-мистериозният коридор в света се отваря за публиката

Предполага се, че годишно мястото ще може да бъде разгледано от около 500 хиляди души

Дори и да не сте ходили във Флоренция, със сигурност сте чували за най-мистериозния, таен коридор в света - прочутият коридор "Вазари". Новината вече е официална – през 2021 г. любителите на Ренесанса, Медичите и Флоренция ще могат да се разхождат по коридора, изграден за рекордните 5 месеца. 

Предполага се, че годишно мястото ще може да бъде разгледано от около 500 хиляди души. 

Коридорът е построен през 1564 г. от Джорджо Вазари по случай сватбата между Франческо I ди Медичи и Джована от Австрия. По замисъла си той трябва да служи за свързване на Палацо Пити, където пребивава великият херцог с Уфици.

Заплаха, невиждана от близо век, надвисна над Венеция

Джорджо Вазари влиза в историята на световното изкуство не само като  изтъкнат архитект и художник, но и заради книгата си „Жизнеописания на най-известните живописци, ваятели и архитекти”, по която във всички страни вече не един век изучават историята от епохата на Възраждането.

Самият коридор е дълъг почти километър проход, който започва от западния коридор на галерия Уфици, стига до Арно и след това чак до Понте Векио.

От другата страна на Арно коридорът минава през църквата Санта Феличита, през къщите и градините на семейство Гуиччиардини, докато накрая не стигне до градините на Боболи (един от изходите стои до пещерата Буонталенти) ) и апартаментите в двореца Пити.

Така Вазари създава монументална градска "пътека" точно в историческото сърце на града. Всъщност втори коридор над Via della Ninna свързва другата страна на двореца на Uffizi с Palazzo Vecchio, седалището на флорентинското правителство от 13-ти век.

Нова нискотарифна компания започва полети от София

Коридорът е възстановен и отворен за обществеността през 1973 г., но можеше да бъде посетен само със специално разрешение. Освен че посетителят може да се наслади на великолепни и малко известни гледки към града от кръглите прозорци, в коридора има над 1000 картини, всички датиращи от 17-ти и 18-ти век, както и важната колекция от Автопортрети. от някои от най-известните майстори на живописта от 16-ти до 20-ти век.

Тази уникална в света колекция е създадена от кардинал Леополдо дьо Медичи в средата на 17-ти век, златен век за колекции, и получава редовни попълнения и до днес. Той показва автопортрети на Андреа дел Сарто, Бекафуми, Бернини, Анибале Каррачи, Гуидо Рени, Салватор Роса, Рубенс, Канова, Хайез, Коро, Енгр, Делакруа, Енсор и много други.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай