logo

Неизвестна руска република крие последните езичници на Европа

Неизвестна руска република крие последните езичници на Европа

Въпреки че са приели православието, местните жители са съхранили до голяма степен старите традиции и вярата в магьосничеството

Република Марий Ел е субект на Руската Федерация и е разположена в централната част на Европейска Русия.

Тя се намира в централната част на Европейска Русия, предимно на левия бряг на средното течение на Волга и притока ѝ Ветлуга.

На запад граничи с Нижегородска област, на север с Кировска област, на югоизток с Република Татарстан и на юг с Република Чувашия.

В тези си граници има площ от 23 375 кв. км, която ѝ отрежда 73-то място по големина в Русия.

Ниханги - индийската каста, която има свръхестествени сили

Около 47% от жителите ѝ са руснаци, а 42% са от непознатата, но изключително интересна народност марийци.

Марийците са угро-фински народ, за който се счита, че е един от последните, запазили своите езически вярвания и ритуали. За предшествениците на марийците – черемисите, се говори още от 5-и век.

Въпреки че са преследвани от руските царе и съветската власт, от мощното влияние на православното християнство, исляма и атеизма, марийците продължили да се молят тайно в своите свещени гори.

През 1551 година земите на марийците по десния бряг на Волга попадат под контрола на Московската държава, а през 1552 година царските войски завладяват Казан. Тогава марийците започват да плащат данъци на Москва, а по-късно започва системна колонизация. През 1555 година е основан град Чебоксари, а през 1583 – Козмодемянск, който след това е преименува на Царевококшайск, а днес се нарича Йошкар Ола – столица на републиката.

Принудителната християнизация води до масово бягство на марийското население в горите и до изоставяне на цели села.

След Октомврийската революция на 4 ноември 1920 година се образува Марийската автономна област. На 5 декември 1936 година тя се преобразува в Марийска АССР, а от 1990 г. в руската република Марий Ел.

По времето на Сталин практически цялата национална интелигенция е унищожена. Постепенно марийците стават малцинство в собствената си република и под политически натиск марийският език е изместен от руския.

Въпреки че са приели православието, местните жители са съхранили до голяма степен езическите традиции и вярата в магьосничеството, пише „Гардиън“.

За езичеството е характерен култът към могъщата природа. Тя се смята за източник на доброто, вярва се, че тя винаги може да помогне на човека.

Марийците вярат в "керемети" - духове, които живеят в горите. С ленти по дърветата отбелязват свещените места.

От боготворенето на природата произтича и особеното отношение на селяните към животните и птиците. Някои от тях, например гъските, се почитат като свещени.

Конете, биковете, овцете и домашните птици се принасят като курбан на боговете. Преди това обаче те трябва да се убедят, че животното е спокойно.

В горите марийците извършват своите ритуали, жертвоприношения, празнуват, събират се за масови молитви към природата за дъжд или слънце.

По време на молитвите винаги се взема предвид разположението на Луната. Преди изпълнение на религиозни ритуали участниците приготвят специален хляб.

Марийските свещеници се наричат карти и носят шапки, направени от дебел бял филц. Молитвите са в свободна форма, като няма специални канони, но трябва да идват от сърцето.

Пътешественичка оскърби древен народ с голите си СНИМКИ

Върховният бог на марийската религия е Ош Кугу Юмо или Големият бял бог. На него се правят жертвоприношения и чрез него жрецът се моли на други богове.

В наши дни марийците се занимават със селско стопанство. Реколтата и добитъкът им зависят от духовете на природата.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

firebg

firebg 02.06.2020 17:29

пожарни касети http://www.firebg.org/bg/products/64/65/