logo

Непознатият Дагестан може да бъде истинска изненада - много коняк, лезгинка, каньон по-дълбок от Колорадския...

Непознатият Дагестан може да бъде истинска изненада - много коняк, лезгинка, каньон по-дълбок от Колорадския...

Ако решите да прекарате ваканцията си в една страна, за която обикновено не се гледа като на туристическа - а именно Дагестан, за една седмица ще видите, природно образувание, което е по-мащабно от Гранд каньон в Колорадо, я някои региони са по-внушителни и красиви от алпийските пейзажи на Швейцария. И в същото време след известен път, ще се отпуснете в морето, пишат българи, които са били на това непознато, но много красиво място. Туристическият маршрут включва почивка в хотелски комплекс "Джами", разположен на брега на Каспийско море, на 5 километра от град Махачкала и три обиколки.

Внимание: Програмата на маршрута включва дегустация на алкохол, поради което обиколката се препоръчва само за възрастни. 


Ден 1. Ден за пристигане и почива на море в Махачала
Среща на летището в Махачкала, на гарата или автогарата - тази услуга се предлага от почти всички хотели, хосписи и центрове за отдих на Каспийско море. Препоръчваме ви да отседнете по време на почивка в къщите на хотел "Джами" - един от най-добрите в страната. Тук ще откриете добра плажна ивица на пясъчния бряг на Каспийско море.
На първия ден не се отказвайте от вечеря за добре дошли в традицията на дагестанската кухня и се запознайте с основните ястия: пилаф, барбекю, ханкали и чуду. Кавказките тостове ви очакват цяла вечер, а в заключение -  кизлярски коняк.


Ден 2. Дербент: Крепост, джамия и коняк
Напавете обиколка на Дербент - град-музей под открито небе. Той наскоро отбеляза своята 2000-годишнина. Почти всички туристи, които идват в Дагестан, посещават Дербент. Намира се на 120 километра от Махачкала. Пътуването по доста добра магистрала край морето е 2 часа.

Вече мислим за Коледа! Ето кои градове правят най-празничните и вълшебни базари


Ако се изкачите на площадката за наблюдение близо до крепостта на Нарин-Кала, можете да видите целия град: от горните средновековни квартали с плоски покриви до модерните зони в равнинната част. От крепостта до морето се стичат стените на крепостта Дербент. На територията на цитаделата има музей с експонати от историята на града. От вратите на крепостта можете да се спуснете по старото стълбище и да влезете в лабиринта от древни улици - махалите на Дербент. Разхождайки се по тях, струва си да отидете до джамията Джума, Байдън Бат и Арменската църква.


Краят на екскурзията е в парка на културата и почивката. Оттук започва модерната част на града, има отлични ресторанти с домашно готвено. Препоръчваме Ви да вечеряте в ресторанта "Oaзис", където в горещ ден можете да се скриете в хладния вътрешен двор или в салона с климатик. Не забравяйте да поръчате чуду асорти. Това е национално ястие, което е нещо между пица и пълнени палачинки. Чудуто в Дербент се приготвя особено добре и разнообразно: със сирене, месо, зеленчуци, извара, ядки и др.

Известни пътешественици загинаха трагично, след като се снимаха от "Скалата на влюбените"


След обяда трябва да посетите дегустационната зала на фабриката Дербентски конячен комбинат и да купите висококачествени алкохолни напитки за сувенири от местния магазин. След дегустация на Дербентски вина и ракии със сирене и плодова закуска, е време да отидете на автобуса и да се върнете.


Ден 3. Дагестански тен
Заслужен ден за почивка на Каспийско море. Хотел "Джами" - отличен пясъчен плаж с шезлонги, тенти и питейна вода. Ако искате да отидете в града, такси ще дойде 5 минути след обаждането.


Ден 4. Черкейската Водна електроцентрала и Сулакския каньон
Целта на обиколката е на час път с кола от Махачкала. По пътя за Кизилюрт можете да спрете накратко на един невероятен естествен обект - огромната пясъчна дюна Сари-Кум. В Кизилюрт, трябва да завиете наляво от пътя по посока на Гелбах и Чиркей, след това завийте надясно към Миатли. Преминавайки язовира Чирюртск, завийте наляво и започнете да се изкачвате по планината по серпентиния път към село Дубки. На най-високата точка на планината може да видите странен футуристичен пейзаж - изоставена станция за изпитване на вятърни мелници. Местните я наричат ​​"Кин-Дза-Дза". В Дубки трябва да слезете от автобуса, да се разходите по едно плоско плато около гаражите и постройките, да стигнете до ръба и ... замръзвате от изненада. Отваря се спиращата дъха панорама на каньона Сулак и впечатляващия голям язовир Чиркей.
Каньонът на река Sulak е по-дълбок известен за целия свят на каньона Колорадо в Северна Америка и не е по-нисък от красотата му. Недостъпни скали от 200 до 800 метра.

Речната вода в дъното на ждрелото е ярко тюркоазена. За да плувате в него, трябва да ходите надолу по ходенето. Но не и на стръмните скали, разбира се, но по пътя по ръба на скалата (или по асфалт в автобуса) до язовира на водноелектрическата централа Chirkeys.

От там можете да продължите екскурзията по каньона на лодката за развлечение и да оцените гигантските размери на чудото на природата отдолу.
Каньонът на река Сулак е по-дълбок от известния по целия свят каньон на Колорадо в Северна Америка и не е отстъпва от красотата му. Недостъпни скали от 200 до 800 метра. Речната вода в дъното на ждрелото е ярко тюркоазена. За да плувате в нея, трябва да ходите надолу дълго и уморително. Но не и през стръмните скали, разбира се, а по пътя по ръба на скалата (или по асфалт с автобуса) до язовира на водноелектрическата централа. Оттам можете да продължите екскурзията по каньона с лодката за развлечение и да оцените гигантските размери на чудото на природата отдолу.


Каньонът Сулак може да е по-голям от североамериканския си конкурент, но е значително по-назад от развитието на туристическата му инфраструктура. Да открието тук кафе с приличен обяд просто няма да се получи. В този случай, най-добре - пикник сред природата и почивка на пясъчен плаж край язовира. За разлика от студената тюркоазена река, водата в него е синя и топла.

В Махачкала ще бъде по-близо да се върнете по друг път - през Чиркей и Буйнакск.

Ден 5. Лезгинка и море
Почивка на каспийския плаж на хотел "Джами". След един спокоен ден в морето, най-добрата дейност е танцуване. И какво е това, което обикновено се танцува в Кавказ? Лезгинка. Можете да присъствате на концерт или майсторски клас по кавказки танци в града или да поканите танцьори в хотела. Между другото, най-добрите професионални танцьори по лезгинка живеят в Махачкала. В края на краищата тук е създаден Държавния академичен танцов ансамбъл на Дагестан "Лезгинка".

Ден 6. Гуниб, Айвазовский и подземния водопад
Тези, които не са посетили Гуниб, казват хората, значи не е бил в Дагестан. За да посетите Гуниб, трябва да отидете високо в планината. По права линия от Махачкала до Гуниб е 80 км. Но в планините няма директни пътища. Разстояние Махачкала - Гуниб по шосето е 140 км. Пътят по серпентите на планинските пътища ще отнеме 3 часа.
Защо толкова дълго? Останките на Гунибската крепост след Дербент няма да бъдат много впечатляващи. Но друго ще ви впечатли - луди пейзажи. И те ще започнат по пътя, по средата далеч преди целта. Целевият пейзаж от седловината на Гуниб, е изобразен в картината на Айвазовски "Aул Гуниб в Дагестан. Изглед от изток."

Други пейзажи могат да се видят от множество платформи за наблюдение на различни места в селото и над него - в природен парк Горен Гуниб.


Климатичните условия Гуниб не отстъпва от Давос (Швейцария), и е по-добър от Теберда (Карачаево-Черкезия) и Абастумани (Грузия). 300 слънчеви дни в годината и кристално чист въздух с аромат на борове и алпийски билки.


Повечето от културните забележителности на селото са свързани с живота на Имам Шамил и историята на кавказката война: беседката на Шамил, Шамилската порта, Царската ливада и др.


Като се любуваме на гледките и се възхищаваме на природата, се изкачваме на Гунибско плато, гледаме 40-метровия водопад на река Гуничка в близост до центъра за отдих "Орловото гнездо" и отиваме на обяд в къща за гости "Раде". Домашна кухня: Аварски хинкал, чуду със сирене, агнешко, риба и много пресни дагестански зеленчуци, зеленчуци и плодове.


След обяда - още едно приключение - подземният водопад в Салтинската теснина и кратка почивка при Губинската ВЕЦ. В хотел "Джами" се връщаме по тъмно.


Ден 7. Каспийско море, пазар и сбогуване
Почивка на морето. Алтернатива на плажа - пътуване до пазара на Махачкала за напитки и сувенири. Подаръци могат да бъдат закупени и в централната част на града, където има няколко тематични магазина за сувенири: със сребро Кубачи, дербентски коняк и други занаятчийски изделия. Вечерта, прощална вечеря в кавказки стил, отново лезгинка и тостове.

Коментирай