logo

Нещо грандиозно се готви за „българския Гранд каньон“, ЮНЕСКО ще помага

Нещо грандиозно се готви за „българския Гранд каньон“, ЮНЕСКО ще помага

Това ще бъде първия геоложки музей на открито у нас

„Искърски каньон“ е единственият проект за геопарк под егидата на ЮНЕСКО в България. Неговата цел е да превърне дефилето в първия геоложки музей на открито у нас. В проекта вземат участие столичният район "Нови Искър", Своге и Мездра. За реализацията на проекта ще бъде учредено съвместно сдружение между трите общини. Това стана ясно от съобщение на фейсбук страницата на кмета на Нови Искър Даниела Райчева.

Геопарковете са обекти, насочени основно към стимулиране развитието на специализирания туризъм, който се основава на геоложкото наследство.

Ивановските скални църкви – едно от най-чудните места в родината ни

Идеята е подкрепена от Минно-геоложкия университет, който ще осъществи научно-изследователската работа и подготовката на неговата кандидатура за Глобален Геопарк на ЮНЕСКО. Очаква се от съвместните дейности да се разкрият нови работни места чрез стимулиране на иновативни местни инициативи, малък бизнес, алтернативни форми на туризъм - екотуризъм, селски туризъм, кулинарен туризъм, винен туризъм и други.

Геопарк „Искърски каньон“ е първият проект за геопарк под егидата на ЮНЕСКО в България. Той е изготвен през 2002 година и е възобновен през миналата година.

Проектът ще е акцент в нова стратегия за рекламиране на Искърското дефиле като туристическа дестинация. Планира се и създаването на интернет портал, в който да се представят стотиците туристически забележителности в този участък.

България има уникално геоложко наследство, защото на нейната територия се разкриват всички типове скали от всички възрасти. За съжаление това наследство все още остава скрито за света. Идеята за проекта е още от 2002 г. Това е геопарк „Искърски пролом”, който е българският Гранд Каньон и представя цялата история на Земята в рамките на 100 км от столицата София.

Защо Черепишкият манастир е най-красивото място на земята

Искърският пролом е също така единственият пролом в света, който започва от столица и това е уникална възможност за разработване на туристически маршрути, започващи и завършващи в София. Независимо от огромния си потенциал до момента този проект остава в работен вариант поради слабата координация на българските държавни институции, както и липсата на финансиране.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

Коментирай