logo

Невероятен, но страшен феномен в езерото Бариеса поглъща всичко ВИДЕО

Невероятен, но страшен феномен в езерото Бариеса поглъща всичко ВИДЕО

Въпреки че плувците и плаващите с лодка трябва да спазват дистанция от преливника, езерото е безопасно

През по-голямата част от годината най-голямото езеро в американския окръг Напа - Бариеса, изглежда като всяко друго по света. Този красив водоем в планината Вака, формиран от язовир Монтичело, във всеки слънчев летен ден е изпълен с плувци, рибари и каращи водни ски, канута, каяци и лодки. Да не говорим за хидропланите, чиято база е разположена на брега.

Но когато водата смъкне нивото си, над повърхността на езерото се появява странна бетонна кула. А когато водата е висока, тя се превръща в огромен, хипнотизиращ водовъртеж.

Кръстено на първите европейци, които се натъкват на мястото през 1843 г., езерото Бериеса е формирано от язвир Монтичело през 1953 г., за да осигури вода и електричество за северния район на залива. Част от конструкцията му включва проектиране на преливник (изпускателен клапан за излишната вода).

Дизайнът на преливника, избран за езерото, по различни причини се нарича звънец или най-често "дупка на славата".

Според Visit Napa Valley, по същество това е гигантска бетонна фуния, стърчаща от язовира, с диаметър 23 метра в горната част и 8 метра в основата. Когато повърхностното ниво на Бериеса се издигне над 134 метра над морското равнище (близо до преливане на язовира), водата се поема от фунията.

Когато тя започне да се оттича - сякаш от вана, създава хипнотизиращ вихър.

Егейският остров на Апокалипсиса

„Наистина е драматично да се гледа“, казва Кевин Кинг, оперативен мениджър на района за напояване в Солано, пред The ​​New York Times през февруари 2017 г., когато преливникът е активен.

„Онзи ден отидох там и имаше около 15 дрона, летящи наоколо, както и хора, снимащи видеоклипове.“

Въпреки че плувците и плаващите с лодка трябва да спазват дистанция от преливника, езерото е безопасно, дори и когато водата е над границата от 134 метра - струята, която тече в преливника, не е нито особено силна, нито бърза.

Най-дълбоката дупка, изкопавана някога на ЗемятаПо време на Студената война руснаците и американците започват амбициозни проекти за свръхдълбок сондаж, които имат за цел да достигнат до рекордни дълбини

От построяването на язовира през 50-те години на миналия век "дупката на славата" е използван само около две дузини пъти. Въпреки честите засушавания и близките горски пожари, езерото "по същество е пълно", казва редакторът на Lake Berryessa News Питър Килкус пред Travel + Leisure.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай