logo

Невероятни градове, наподобяващи Венеция, които си заслужава да посетите СНИМКИ

Невероятни градове, наподобяващи Венеция, които си заслужава да посетите СНИМКИ

Изследователят Марко Поло е свързван с Венеция, но това, което венецианците няма да ви кажат, е, че той всъщност е роден на остров Корцула, както се нарича, или Корчула, в съвременна Хърватия, на около 400 мили югоизточно от Ла Серенисима

Ако има нещо, което знаем за Венеция, то е, че тя е уникална. Но има ли други градове построени върху вода, изпълнен с неповторима пищна архитектура?

Оказва се, че има. И то доста такива. 

Заслужава си да посетите някоя от тези Венеции и да се насладите на невероятно пътешествие в италиански стил. Ето някои от тях:

Пиран, Словения

Призовавайки ви както от море, така и от сушата, камбанарията на красивия Пиран напомня на тази от площад Сан Марко.

Това е Венеция, ако Венеция беше село.

Пиран е част от Венецианската република от 1283 до 1797 г., когато австрийците поемат властта, той е бил полуавтономен град. Но не е застинал в миналото - смята се, че това е първият град в бивша Югославия, който избира чернокож кмет - роденият в Гана Питър Босман, който беше избран през 2010 г.

Твърде късно: 4 забележителности, които никога повече няма да видим СНИМКИ

Разбира се, няма канали, а малките риболовни лодки, акостирали в центъра на града, са далеч от фериботите и круизните кораби във Венеция, но този малък оазис на спокойствието на Адриатическо море има пенливи сгради във венециански стил на площад Тартини, включително червената готическа "венецианска къща" от 15-ти век и лъв на Сан Марко в кметството си. Камбанарията принадлежи към катедралата Свети Георги, кацнала високо върху скалите.

Истрия - този огромен, клиновиден полуостров в северния край на Адриатика - е осеян с венециански градове. Днес това е предимно част от Хърватия, а върхът му е част от Словения. Ако предприемете крайбрежно пътуване, ще видите кампанили във венециански стил в много градове. Изола, която се намира наблизо, е много подобна.

Копер, Словения

Намирате ли моста Риалто във Венеция за твърде претъпкан? Само два часа на изток и през словенската граница до Копер, където градският фонтан Да Понте (Da Pontejev vodnjak) е репродукция на най-известния мост във Венеция.

Мини Риалто, въведен в експлоатация през 1666 г., е само един от многото венециански елементи. Копер някога е бил столицата на Венецианска Истрия. Всъщност, той се намира почти точно срещу Венеция, като между тях е само Адриатика.

Преторианският дворец с кремообразен цвят има огромно външно стълбище, което ви напомня за двореца на Дожите, а катедралата "Успение Богородично" има венецианска камбанария, излята от Венеция камбана и произведение на Карпачо, един от най-големите художници на Ренесанса във Венеция.

Градо, Италия

Разположен върху изпълнена с острови лагуна и върху собствена пясъчна ивица, Градо изглежда много познат. Всъщност това, в съседния регион Фриули Венеция Джулия, на 90 минути североизточно от Ла Серенисима, е известно като "майката на Венеция" - основана през римско време, но дом на бежанци, бягащи от континента през пети и шести век.

Епископите от близката Аквилея преместват своя щаб в Градо, като се обединяват първо с византийците, а след това с Венеция. Ето защо ще видите Campo dei Patriarchi - както във Венеция, площадът се нарича campo, а не площад - с църквите, които приличат на тези на остров Torcello във Венеция, камбанария във венециански стил и дълги пясъчни коси, като Венецианското Лидо.

Забравете за Малдивите! Тези 5 руски плажа са също толкова луксозни, но много по-евтини СНИМКИ

Град Корфу, Гърция

В устието на Адриатика Йонийските острови са били ключова част от венецианските територии, а защитеният от ЮНЕСКО град Корфу е един от най-добрите примери за влиянието на републиката.

Франция изтръгва контрола през 1797 г., когато републиката пада, но преди това венецианците са построили не по-малко от три крепости, които все още съществуват - както и безбройните пастелни цветове, неокласически палацота и величествени лоджии.

Така че, въпреки че това не е точно мини Венеция, помислете за него, сякаш Венеция е била изтласкана в градска среда. Според Анастасия Миари, дори храната напомня и на Венецианската република.

Други венециански селища в Гърция включват Нафплион, на Пелопонес, Цикладският остров Сирос и Крит, където венециански фар все още се извисява над пристанището в Ханя.Светвинченат, Хърватия

Светвинченат не е във водата. Все още. 

И все пак, половин час на север от Пула и дълбоко в полуостров Истрия, това красиво село все още излъчва венециански стил.

Някога това е била гранична страна - което обяснява защо селото е доминирано от крепостния замък Моросини-Гримани, възстановен през 1500-те години от патрицианското семейство Гримани (във Венеция можете да посетите Палацо Гримани, който е принадлежал към един от семейните клонове) .

Но гледката, която ще ви отведе направо до Ла Серенисима, е главният площад. Най-добрият пример за градско планиране в Истрия, църквата и камбанарията са с изглед към кокетни къщи, лоджия и типичен венециански кладенец. Чудите се как е изглеждала жилищната Венеция през 1500-те? Именно така.

Ровин, Хърватия

Поредната мини Венеция на Адриатическо море, Ровин може да е популярна дестинация, но все още е сравнително спокойно място в сравнение с града-майка. Днес част от Хърватия, този риболовен град на полуостров Истрия е прехвърлян между византийците, Дубровник и Аквилея (друг град, свързан с Венеция), преди да отстъпи на La Serenissima през 1283 г., в замяна на тяхната защита.

Камбанарията на катедралата "Света Евфимия" може да ви изглежда позната. Това е така, защото е създаден по модела на Свети Марко. Тънките, привличащи вниманието комини също датират от венецианското управление.

Днес, след като разгледате лъвовете на Сан Марко, осеяни из града, можете да се разходете по крайбрежието. Ще се преминете покрай дебели борови дървета до изумително модерния хотел Lone, който изглежда - може би подходящо заради връзките си с Венеция - като гигантски круизен кораб с изглед към Адриатика.

Руският град със страшна история, в който никой не иска да живее СНИМКИ

Остров Корчула, Хърватия

Изследователят Марко Поло е свързван с Венеция, но това, което венецианците няма да ви кажат, е, че той всъщност е роден на остров Корцула, както се нарича, или Корчула, в съвременна Хърватия, на около 400 мили югоизточно от Ла Серенисима.

Днес можете да посетите това, за което се казва, че е неговото родно място, или да посетите катедралата "Свети Марко" от 15-ти век, която не само е кръстена на светеца-покровител на Венеция, но съдържа две творби на суперзвездния ренесансов художник Тинторето.

По време на комунистическото управление след Втората световна война голяма част от венецианското наследство - като лъвовете на Сан Марко, осеяни из острова - е унищожено. Италианското влияние обаче продължава: градските стени са венециански, лъв пази входната порта, а думите на венециански диалект са част бърборенето на местните жители.Никозия, Кипър

Република Венеция доминира в Средиземно море чак до Кипър - всъщност на всеки 5 септември и до днес Венеция празнува момента, в който кралица Катерина Корнаро предаде острова на венецианците с воден парад по Канале Гранде.

Венециански руини и стени има във Фамагуста, в Северен Кипър - фактическата държава на север от острова, която е призната само от Турция. Но може би най-зрелищната следа, която венецианците са оставили на острова, са стените с форма на звезда в столицата Никозия

Днес Никозия е разделена наполовина - границата между Република Кипър и Северен Кипър се прорязва право през нея, но стените, проектирани през 1567 г. от Джулио Саворнян и Франческо Барбаро, остават.

Приличащ на звезда, комета, слънце или дори клетка на COVID-19, в зависимост от това как го гледате, комплексът е най-впечатляващ, ако се гледа от високо.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай