logo

Неземна красота: Най-голямото планинско езеро в България и на Балканите

Неземна красота: Най-голямото планинско езеро в България и на Балканите

Едно от запазените живи и досега предания свързва езерото със Свети Иван Рилски

По пътя от Рилския манастир до хижа „Рибни езера“ задължително трябва да се отбиете на едно удивително място – Смрадливото езеро. Не позволявайте името да ви отблъсне – няма да бъдете посрещнати от неприятна миризма, но пък ще можете да се насладите на неповторима природна красота.

Това е най-голямото ледниково езеро на Балканския полуостров. Намира се на половин час път от местността Тиха Рила.

Защо Черепишкият манастир е най-красивото място на земята

Езерото е разположено в Централния дял на Рила, във висящ към долината на Рилска река циркус между върховете Рилец на югозапад и Кьоравица на юг.

То е второто от петте Смрадливи езера. Езерото има овална форма, дълго е 900 м и широко 260 м. Площта му е между 21,2 и 24 ha, обемът му е 1 750 000 m3, а максималната му дълбочина – 24 m.

По северния му бряг е изградена преградна стена, която повишава нивото му, а водата от него се използва се за регулиране на водния режим на Рилската каскада. От северния му край при високи води изтича поток, който след 1,2 км се влива отляво в Рилска река.

Кои са най-полезните плодове и зеленчуци през август

За името на езерото се разказва страшна легенда. Имало някога силна и страшна хала, от която езерото се развълнувало и всичката му риба била изхвърлена на бреговете, които побелели от нейното множество. Тая риба, като измряла, напълнила със смрад всичките околни усои и бърда, та не могли да се отмиришат три години.

Оттогава и до днес риба в това езеро няма и всички опити да я развъдят оставали несполучливи. Но от него водят началото си десетки рилски потоци и реки. (Огнянова, Елена. Достигнало до нас. Предания и легенди. София, издателство "Отечество", 1984.)

Едно от запазените живи и досега предания свързва езерото със Свети Иван Рилски. Когато избягал от родното си село, огорчен и обиден, имал само една крава с теле. Закарал ги в Рила планина и заживял далеч от хората.

Но съселяните му, които отишли на лов из тия места на планината, видели кравата и телето и решили да изпитат чудотворството на отшелника.

Заклали телето и кравата, разделили месото, нарязали го и напълнили торбите си. После намерили свети Ивана, който обядвал сух хляб и вода. Поканил ги да хапнат и те. Спогледали се, посбутали се присмехулно и отчупили по залък от хляба.

Той им се усладил и започнали да ядат. Яли всички, наяли се доволно, а върху каменната софра стояло все същото парче хляб.

- Какво носите в торбите си? - попитал ги отшелникът.

- Убихме две мечки - отговорили съселяните му, - и ще ги носим в село, да видят хората, че не са страшни.

И си тръгнали доволни, че са излъгали отшелника и той е повярвал в лъжата им. Но както си вървели, усещали, че товарите им се вмирисват.

Смрадта така напоила планинския въздух, че едвам дишали. Като стигнали до езерото, хвърлили торбите с месото в тях. Миг след това спокойните езерни води буйно се развълнували и изхвърлили на бреговете огромно множество умрели риби. А наоколо плъзнали змии и гущери, които се повлекли след ловците.

Те бягали, змиите след тях и ги преследвали чак до селото им - Скрино, Кюстендилско. Оттогава това езеро, лишено от риба, се нарича Смрадливо езеро.

В зависимост от сезона Смрадливото езеро е с различни очертания. В края на лятото водата силно намалява и под нея се показва слой тиня. Понякога тя изсъхва и се напуква и започва да наподобява пустинен пейзаж.

До езерото се стига лесно от Кирилова поляна, като е следва жълтата маркировка. Ако решите да напрвите пешеходен преход от Рилския манастир, ще ви отнеме около четири часа и половина. С автомобил можете да съкратите прехода до половин час.

СНИМКИ от едно приказно място: Най-високата гара в България и на Балканите

Каквото и да изберете, усилието наистина ще си струва. Пред вас ще се открие приказно красива планинска гледка, каквато само Рила може да предложи. Най-голям късмет вадят тези, които успяват да улучат слънчево и ясно време.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай