logo

Островът на далтонистите - тук хората не виждат цветове, а през нощта...

Островът на далтонистите - тук хората не виждат цветове, а през нощта...

Преди векове тайфун опустошава атола, оставяйки само 20 оцелели, един от които е кралят на острова

10% от населението на остров в Тихия океан вижда в черно-бяло. Става дума за атола Пингелап в Микронезия, на който живеят 1067 души.

През 1775 г. тайфун опустошава атола, оставяйки само 20 оцелели, един от които е кралят на острова.

Векове по-късно това рязко обезлюдяване става причина за особено рядка форма на далтонизъм при част от населението. Тя е известно като „пълна цветна слепота”.

Селото, в което момичетата се превръщат в момчета

Според изследователи на явлението, вероятно кралят е в основата на тези проблеми със зрението, тъй като е имал рецесивен ген, причиняващ далтонизма.

Отдалечеността на острова и религиозните вярвания на местните, които не насърчават женитбата за външни хора, са причината за бедния генетичен фонд, заради който мутацията се е запазила, съобщава Би Би Си.

 

Въпреки че да не можеш да виждат цветове на красив слънчев остров не звучи много приятно, това си има и своите предимства. Когато слънцето залезе, Херол – местен жител, най-накрая е в стихията си. Той вижда изключително добре в тъмното.

 

Никой не знае със сигурност защо, но има вероятност тази част от мозъка му, която би трябвало да обработва дневната светлина, в случая подпомага нощното му зрение.

Американски град на многоженци е изправен пред генетично бедствие

Затова именно когато е тъмно Херол и приятелите му се качват на лодките и ловят летяща риба. Те окачват горящи факли и рибите са привлечени от светлината като молци. В тези случаи Херол може да се възползва от своя „недъг“.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай