Остров Сао Мигел е най-големият от португалските Азорски острови. Той има много с какво да се похвали - красива природа, богата история и уникална култура.
Сао Мигел е основният остров от цялата група. Достъпът до него е лесен с полет от Лисабон. Самолетът се приземява в Понта Делграда – столица на автономния регион.
В града може да откриете всичко, от което имате нужда. Не пропускайте, обаче, да се насладите на невероятната природа, която чака да се разкрие пред очите ви. Островът е покрит с гори, вечна зеленина и напомня повече на Нова Зеландия, отколкото на Европа.
Кило картофи за 500 евро? Това се най-скъпите храни в света
Ако се изкачите на върха на Сао Мигел ще видите, че сте изцяло заобиколени от Атлантическия океан.
В самия град Понта Делграда също има какво да се види. Той има над 500-годишна история.
Една от най-големите забележителности на острова, обаче, е едно ястие.
Зеленият вулканичен остров, богат на геотермални извори, е известен с cozido das Furnas. Това е ястие, което се приготвя по уникален начин – различни видове месо и зеленчуци се заравятвъв вулканичната почва, за да се сготвят.
Методът е високо енергийно ефективен, но изисква много търпение.
Готвачите започват да готвят cozido das Furnas като слагат всички съставки в гърне – парчета от различно месо, кървавица, картофи, зеле и моркови. Не се добавя никаква течност. Вместо това съставките се задушават във вулканична пара.
Около 4 ч. сутринта, след като е приготвено, гърнето се слага в дълбока 1 метър дупка близо до горещите извори на езерото Фурнас, където ще се готви на около 100 градуса по Целзий в следващите 6 до 8 часа.
За хората на Сао Мигел cozido das Furnas е нещо повече от уникално и бавно приготвящо се ястие. То заема централна част в тяхната култура.
Неподозираната истина за „френските” пържени картофки
Яхнията се приготвя от поне 90 години, а рецептата и технологията се предават в семействата от поколения.
Cozido das Furnas първоначално било празнично коледно ястие, но сега е много разпространено на острова и е задължително всеки посетител да го опита.