logo

Отвориха отново най-известната гробница на света и показаха Тутанкамон след цели девет години!

Отвориха отново най-известната гробница на света и показаха Тутанкамон след цели девет години!

Една от най-известните гробници в египетската Долина на кралете бе затворена за цели девет години. През това време специалистите я реставрираха грижливо.

Сега отново тя е отворена за разглеждане и вече е посетена от първите туристи. Така те могат да видят мумията на Тутанкамон. 

Световна сензация! Откриха гроба на Клеопатра

Експерти от американския Гети институт работеха по проекта заедно с колегите си от Египетското министерство на туризма. За този дълъг период те е трябвало да почистят стенните рисунки, които са били повредени от влагата, праха и въглеродния двуокис в гробница, по-стара от 3300 години.

Пораженията са били нанесени заради лошата циркулация на въздуха. Сега той може да преминава през изцяло новата вентилационна система. 

Стенните рисунки били повредени и от драсканиците на туристите. Самата мумия на фараона Тутанкамон не се нуждаела от реставрация. От 2007 досега хората можели да видят само златния саркофаг, където някога било положено тялото.

Той се намира и сега в стъклена, изцяло вакумирана витрина. 

От самата мумия могат да бъдат видени само главата и краката. 

Учени разкриха къде на Земята е бил изоставеният град на извънземните, все пак те са били сред нас

Останалото е скрито под покривало, тъй като е в много лошо състояние. Вина за това има както частичното балсамиране на трупа, така и небрежното отношение от страна на екипа на археолога Хоуард Картър, който открива гробницата през 1922 година. 

Реставраторите са положили особени усилия най-вече за отстраняването на черно - кафявите петна по стените, причината за които и до ден днешен си остава загадка. Те смятат, че са причинени някога от размножаването на микроби. Химичният анализ, обаче показал, че самите микроби са отдавна мъртви и не са опасни нито за туристите, нито за самата мумия.

Накрая все пак археолозите били принудени да се предадат и да оставят петната така, както са си - били пропити в самите стенни рисунки. 

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай