logo

Повече от буква: Каква е разликата между Уругвай и Парагвай

Повече от буква: Каква е разликата между Уругвай и Парагвай

Въпреки че постоянно ги бъркат, двете държави са много различни

Две държави с подобни имена почти се възприемат като близнаци. Между тях обаче има повече разлики от едни и същи букви в имената им.


Океанът

Това е важен момент за тези, които искат да попият плажовете и да хванат вълната. Уругвай се мие от Атлантическия океан в южната и източната част на страната. Плюс това тук е река Рио де ла Плата, която поради ширината си може да се счита за залив. Парагвай се намира южно от центъра на континенталната част и е ситуиран между Бразилия, Аржентина и Боливия. Не случайно се нарича „сърцето на Америка“. Но вместо океански плажове, можете да видите реликтови влажни гори в природния парк Ибике и да се отпуснете на езерото Ипаракай. 

Порнографски фигури се появиха на плажа в Испания

Руска следа

Парагвай, за разлика от Уругвай, неочаквано е тясно свързан с историята на Русия, въпреки че повечето руснаци не знаят за това.

В столицата на страната Асунсион можете да намерите улици, наречени с руски имена и това не е случайно. През двадесетте години офицери, учени, инженери и други специалисти, напуснали Русия след Гражданската война, се преместили тук от Европа. Сред тях са двама бели генерали - Иван Тимофеевич Беляев и Николай Францавич Ерн. По-късно руските офицери участват във война на страната на Парагвай срещу Боливия, която решила да оспори региона Гран Чако. На страната на Боливия, между другото, се биели германски военни имигранти, ветерани от Първата световна война. Тази война става най-кървавата в историята на Южна Америка през 20-ти век. 

Парагвай спечелил и благодарил на руските военни експерти. Беляев дори е бил съветник на президента Рафаел Франко, става почетен гражданин на републиката и е участвал в защита правата на местните индианци.

По-късно бивши съветски военнопленници, които не искат да се върнат в СССР след освобождението, също пристигат в Парагвай. В Парагвай все още има руска диаспора.


Валута

Уругвайците плащат с песо, а парагвайците с гуарани. Валутата на последните е кръстена на местните индиански племена, които са живели тук.

 

Шок и ужас на луксозен круиз! Пътниците не могат да спрат да повръщат, а цели семейства…

Вода

Уругвай има приличен санитарен контрол, така че дори водата от чешмата е добра за пиене. В Парагвай не можете да поемате такъв риск, така че можете да пиете само бутилирана вода.


Хотели

Туристическата инфраструктура в Уругвай е по-добре развита, има хотели за всеки вкус и бюджет. В Парагвай настаняването ще е по-евтино, но елитни хотели няма.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай