logo

Пътеводител: Местата, които са задължителни за разглеждане в хърватското бижу Сплит

Пътеводител: Местата, които са задължителни за разглеждане в хърватското бижу Сплит

Лесно можете да опознаете града на кратка почивка или за уикенд

Сплит е един от най-хубавите градове в Хърватия, особено ако си падате по историята, културата и забавния нощен живот. В него са снимани сцени от сериала „Игра на тронове“, когато действието се развива в Кралски чертог. За щастие, градът не е пострадал от разрушенията в последния сезон.

В него има страшно много какво да се види – от крепостта на Диоклециановия дворец до впечатляващите църкви и катедрали. На крайбрежната улица „Рива“ пък можете да намерите безбройни барове и ресторанти, кипящи от живот.

Лесно можете да опознаете града на кратка почивка или за уикенд. Ако имате повече време, задължително добавете към списъка си Националния парк „Кърка“ с красивите водопади и още няколко опции за еднодневни екскурзии.

Това ВИДЕО ще ви накра да се влюбите в Дубровник и да започнете да стягате куфарите

За да ви помогнем да извлечете най-доброто от пътуването си до Сплит, ви показваме кои са най-интересните неща за разглеждане и правене там.

1. Дворецът на Диоклециан

Ако можете да видите само едно нещо в Сплит, то задължително трябва да е тази емблематична древна крепост. Римската архитектура е толкова добре запазена, че ще се почувствате сякаш сте се върнали назад във времето докато се разхождате покрай руините. В наши дни комплексът се намира в Стария град, където ще откриете множество очарователни местни магазини и ресторанти.

2. Площад „Пияца“

На площада на Сплит, който датира от 13-и век и който е известен също като „Народния площад“, ще откриете готическа архитектура, Старата община (която сега е изложбен център) и разнообразие от кафенета, ресторанти и барове, които се събуждат за живот през нощта.

Българин изобрети кола, която ще промени бъдещето на човечеството! (СНИМКИ)

3. Катедралата на Сплит

Ако имате малко повече време, задължително включете катедралата „Свети Домниус“ към обиколката си. Тя не е голяма и няма да ви се наложи да отделите повече от час за нея, но римската архитектура и криптата ще ви направят страхотно впечатление.

4. Крайбрежната улица „Рива“

За тези, които търсят най-доброто от нощния живот на Сплит, крайбрежната улица е задължителна дестинация. По цялото ѝ протежение са разположени ресторанти и барове, а също и живописното пристанище, което предлага чудна гледка за вечеря.

Черна гора е близка, красива, екзотична и сравнително евтина

5. Пазарът

Желаещите да опознаят нови храни трябва да се отбият до дневния пазар на източната страна на Двореца на Диоклециан. Наричат го „Зеления пазар“ на Сплит. Тук можете да намерите всичко – от пресни плодове и зеленчуци до вкусни месни деликатеси. Има сергии за сувенири, дрехи и други стоки за любителите на шопинг терапията.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай