logo

Разтърсващо бедствие и уникален природен феномен превръщат този малък остров в  топ дестинация в Исландия

Разтърсващо бедствие и уникален природен феномен превръщат този малък остров в топ дестинация в Исландия

За все повече хора Исландия вече не звучи като далечна и студена страна, а като мечтана дестинация за следващото им пътешествие. Островната държава придобива все по-голяма популярност с уникалната си природа, различния климат и култура. Мнозина я определят като истински земен рай, така, както някога викингите са смятали, че там живеят богове.

Има един остров, обаче, който привлича туристи с трагичната си история. Един катаклизъм е белязал съдбата му, но затова пък кара много хора да го преоткрият.

С какво е забележителен малкият Хеймей, намиращ се на 150 км от Рейкявик, част от архипелага Вестманови острови?

На 18 януари 1973 година вулканът Елдфел изригва и изхвърля над 200 млн. тона лава и пепел над острова. 400 сгради са погълнати от лавата. Някои от тези сгради са запазени в непокътнато състояние, подобно на Помпей в древността. Това се превърнало в истинска сензация за археолозите, пише Си Ен Ен.

В резултат е създаден уникален музей – „Елдхеймар“, което в превод означава „светове от огън“. Той отвори врати през 2014 година, а вътре посетителите могат да видят уникална и неподправена картина от живота през 1973 година точно такъв, какъвто е бил.

Когато археолозите започнали разкопките си през 2006 година, под планините от пепел и замръзнала лава те открили къщите, които още били цели. Преди изригването в домовете на хората масите били сложени за закуска, дрехите били сгънати и сложени до камините, но всичко било изоставено, когато сирените за започващото бедствие завили.

Археолозите решили да се фокусират върху една конкретна къща, която сега заема централно място в експозицията на музея „Елдхеймар“.

Освен до изключително въздействащия музей, посетителите могат да отидат с ферибот до малкото пристанище, стеснено заради потока от изстинала лава, който се е изсипал там по време на бедствието. Пристанището било почти изцяло изолирано, но местните успелите да предотвратят това, изливайки студена вода върху лавата. Въпреки това площта на острова се увеличила с една квадратна миля.

Пейзажът на Хеймей е доминиран от два огромни вулканични върха. Хелгафел – безупречен, покрит със стъкло кратер, който преди хиляди години избълвал толкова много лава, че два острова се съединили, за да се образува Хеймей. И Елдфел – назъбен, покрит с лава, напомнящ за изригването от 1973 година, на места с ярко лилава растителност, която местните засадили, за да изглежда по-добре и да предотвратят ерозията.

А край Хеймей се намира и още едно изумително чудо на природата – огромна морска скала от базалт, която изглежда точно като главата на гигантски слон. Той е образуван от базалт, който се среща навсякъде в района.

Неговата форма е толкова интересна и реалистична, че се е превърнал в забележителност сам по себе си. Много хора искат да го видят на живо и да запечатат тази природна атракция.

 

Коментирай