logo

Разтърсващо: Българският пътешественик Филип Лхамсурен покори Амазония сам, едва не бил убит от мутри (СНИМКИ/ВИДЕО)

Разтърсващо: Българският пътешественик Филип Лхамсурен покори Амазония сам, едва не бил убит от мутри (СНИМКИ/ВИДЕО)

Търсенето на границите на ума и тялото го отвеждат към десетки далечни кътчета по света – от Чечения и пустините на Азия, до Сибир и Амазония. Филип Лхамсурен е едва третият човек в света, успял да покори сам амазонската джунгла и да премине повече от 5000 км за пет месеца без чужда помощ - с кану, пеша и с колело.

Няколко месеца след завръщането си от експедицията "Прегръдката на Амазония" и броени дни преди да видим филма му за това необикновено приключение Филип Лхамсурен гостува в предаването „Тази събота и неделя”. Казва, че Амазония е последното живо кътче на планетата.

„В моите проекти се стремя да търся връзката между човека и природата. За мен местата, които са диви, за мен са живите сърца на планетата и искам да си взаимодействам с тях. Това ми дава сила на духа и много уроци”, разказа пред bTV Филип Лхамсурен, който е българин с монголски корени.

Местата с най-фотогенични пейзажи, които просто са създадени за Инстаграм

„От всяка експедиция уча много. Конкретно осъзнах колко малко научих за джунглата и колко достатъчно научих, за да оцелея в нея”, допълни той.

Снабден с минимум екипировка Филип стартира от малкото рибарско селище Каноа, разположено на брега на Тихия океан, прекосява Андите и се спуска с индианско кану в джунглата на Амазония. Джунглата и реката стават най-доброто убежище за Филип. Преминавайки през речни басейни, езера и тропически гори, той се среща с непознати племена и с различни диви животни. Пет месеца се храни с това, което успее да си улови.

Тези дами изглеждат много безобидно, но са способни да превърнат живота на всеки мъж в ад!

„Природата ми показваше как трябва да се справя, защото не знам всичко за джунглата. Ти си част от този организъм и като част от него можеш да продължиш”, разказа още Лхамсурен.

„Страхът винаги върви с мен. Въпросът е, че трябва да не допускаш да надделява. Той не трябва да се превърне в паника, защото тогава стават грешки. Умът ми допуска, че може да се случи нещо лошо с мен, но духът ми не го допуска”, каза още пътешественикът.

Филип Лхамсурен обаче се среща и с друга реалност – войната между местните, наркотрафика, военните и нефтените компании. През 2015 г. дори едва не го убиват в Амазония. „След опита за убийство две години носих тази драма в себе си“.

Във Фада, Чад, бирата е 3 пъти по-евтина от водата

Разказът от това пътуване бе заснет от местен оператор и фотограф. Филмът „Прегръдката на Амазония” е една уникална гледна към девствената природа на територията, наречена Амазония, която няма аналог в своето разнообразие от ендемитни растения и диви животни. Показва силата и упорството на човека да се потопи в тази необятна джунгла от опасности и красота.

 

 

 

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

 

 

 

 

Коментирай