logo

Във Фада, Чад, бирата е 3 пъти по-евтина от водата

Във Фада, Чад, бирата е 3 пъти по-евтина от водата

Ако има място, забравено от Бога, то е това

Това място се намира в Чад и е наистина забравено от Бога. Истинската дупка. Малък военен форт, площад, няколко търговски магазина със сънливи търговци и рояк мухи над използвани кутии. Децата преследват своите играчки в праха.

Всички туристи, които пътуват от Енеди до езерата на Унианг, трябва да получат специално разрешително тук, пише руската блогърка Виктория Роготнева. Когато пристигнахме, открихме, че през 2016 г. нашата група беше една от малкото, които пътуваха на север - към границата с Либия. Регистрирани са общо 500 чужденци, повечето от които са учени и хуманитарни работници.

Тази сграда има 284 тоалетни, няма нито един асансьор и крие безброй тайни

Фотографирането не е разрешено. То няма и нищо особено за снимане. Стар, разрушен форт, сега база на полицейското управление, и танк, унищожен през 80-те години. 

Докато нашите водачи получават документите за пътуване, ние минавахме през малък пазар. Изборът на храни и зеленчуци във Фаде не е голям: това са главно зърнени храни и лук. Нещо повече, всичко е много, много скъпо.

Тук отново купихме вода. Отидохме в магазина, посочихме с пръсти, на кого и колко бутилки вода трябват на ден - 9 кутии по 2 литра всяка в контейнер. Общо 162 литра. Видяхме в очите на продавача първо изненада, после удивление, а след това копнеж - толкова много вода за пиене в този град няма и никога не е имало. Всички местни хора пият вода от кладенци и вади, отдавна привикнали към всички амеби и бактерии и водят напълно спокойна симбиоза с тях. Малките запаси от минерални води се съхраняват изключително заради 10-15 случайно отклонили се туристи. И те продават по три начина. Толкова скъпо, както тук, в центъра на Сахара, никога не съм купувал вода - 6 долара за половин литър.

36 държави на 6 континента за 13 месеца – уникалното пътуване на български адвокат по света

Но във Фада можете да си купите алкохол. И в пъти по-евтино от водата, само $ 2 на бутилка бира. Питате как е възможно това? Да, вярно е… Фада е, че Фада стои на кръстопътя на пътищата на Транс Сахара и всички каравани и камиони минават през този град. Но не всички номади са мюсюлмани. В центъра на Сахара има определен процент от християни, които държат магазините с алкохол. Съседите им мюсюлмани гледат абсолютно спокойно на продажбата на алкохол. Няма екстремистки действия. Искаш ли да пиеш бира - пий, не искаш - отивай да се молиш на Аллах!

Ето как изглежда един магазин за алкохол в самия център на Сахара!

Но! има една тънкост на закупуване на бира (и можете да си купите само бира!) - няма да ви бъде позволено да вземете кашон с вас. Трябва да изпиете бирата тук или да дадете празната бутилка.

Ако изведнъж се озовете в центъра на Сахара, имайте предвид, че би било добре да вземете няколко сандъка с празни бутилки бира от столицата. Това значително ще ви озарява дългите пътувания в пустинята./pochivka.blitz.bg.

Коментирай