logo

Тази сграда има 284 тоалетни, няма нито един асансьор и крие безброй тайни

Тази сграда има 284 тоалетни, няма нито един асансьор и крие безброй тайни

1000 000 туристи посещават Пентагона годишно

Пентагонът е сграда, която, откакто бе построена преди 76 години, продължава да бъде в центъра на света - тя е основното седалище на американското министерство на отбраната и един от най-големите американски центрове на властта.

Мнозина смятат, че тази "крепост" все още крие много тайни днес и именно в Пентагона са взети някои решения, които са променили света. Сградата на Пентагона се намира в Арлингтън, Вирджиния, и е символ на най-мощната армия в света - американската армия.

Хотелът с роботи вместо персонал се оказа пълен провал (СНИМКИ)

Сградата е построена за рекордно кратко време за по-малко от две години в разгара на Втората световна война. Строителството започва на 11 септември 1941 г. и завършва на 15 януари 1943 година. Пентагонът е проектиран от архитект Джордж Бергстром и е построен от град Филаделфия.

В тази сграда първоначално не са предвидени асансьори, а тъй като Пентагонът е построен в разгара на расовата сегрегация в Съединените щати, сградата има отделни тоалетни за бели и специални тоалетни за афро-американци. Поради това днес в Пентагона има 284 тоалетни. Пентагонът има около 23 000 служители (войници и цивилни) и около 3000 души работят в самата петоъгълна сграда, откъдето идва името Пентагон.

Пилот разкрива: Какво се случва със самолета, когато го удари светкавица (ВИДЕО)

Пентагонът има пет етажа, пет пръстена, две сутеренни нива, и въпреки че дължината на всяко ниво е 28,2 километра, сградата е така проектирана, че от една точка може да се стигне до най-далечната точка за по-малко от седем минути. Той е с площ от 600 хиляди квадратни метра и дори има шест пощенски кода.

В комплекса има централен площад от пет хектара, наречен нулева точка. Той съществува от времето на Студената война, когато имаше презумпция, че тук ще бъде целта на съветската ядрена ракета.

Пентагонът бе обект на терористична атака на 11 септември 2001 г., когато самолет Boeing 757-223, който е бил отвлечен от терористи,  удари западното крило на сградата. Тогава загинаха 189 души (125 служители в сградата, 59 пътници и екипаж, както и пет терористи).

Митничари бръкнаха в гащите на мъж и... (СНИМКИ)

Проектът за възстановяване беше наречен "Проект Феникс" и приключи през 2003 г., като американските власти платиха 5 милиарда долара. През 2008 г. бе открито мемориално пространство, посветено на жертвите на терористичната атака. Поставени са 184 пейки, като на всеки от тях е написано името на жертвата.


Пентагонът крие многобройни тайни и неотдавна беше открито, че за период от пет години тук е проведена тайна изследователска програма за НЛО, която приключила през 2012 г. За програма, наречена "Разширена програма за идентифициране на заплахи от Вселената", всяка година били тайно разпределяни 22 милиона щатски долара.

Според някои американски медии в сградата има таен апартамент и си струва да се спомене, че Пентагонът се посещава от повече от 100 000 туристи всяка година./pochivka.blitz.bg.

Коментирай