logo

С риск за живота си фотограф показа скритото лице на опустошения Афганистан

С риск за живота си фотограф показа скритото лице на опустошения Афганистан

Нито той нито неговият водач са споделили пред някого намеренията си

Без съмнение фотографът Тийс Броекамп в рискувал живота си, за да направи тези снимки. Те показват ежедневния живот в Афганистан – улични търговци, деца, играещи си в джамииите, хора, пътуващи за работа. Всички тези невинни сцени контрастират ярко с ужасяващите представи, които изникват в съзнанието, благодарение на новинарските заглавия.

Въпреки това холандецът Броекамп подчертава, че за западняците е „почти невъзможно и много опасно да пътуват сами“ там. Нито той нито неговият водач са споделили пред някого намеренията си – даже и на полицията, съобщава „Дейли Мейл“.

Страшно редки СНИМКИ от 1928 година показват Афганистан, какъвто не сте си го представяли

Будещите изненада снимки, които са направени миналия септември по време на пътешествие за опознаване на Централна Азия, показват широко разнообразие от житейски ситуации – от натоварените улици и шумни пазари на Кабул до впечатляващата Синя джамия в Мазар-е-Шариф и традиционна фабрика за керемиди в Херат.

Фотографът влязъл в страната с полет до Кабул и разгледал столицата за няколко дни, след което посетил градовете Херат, Мазар-е-Шариф, близките провинции Балкх и Самаган и долината Панджшир.

Броекамп пътувал с водач афганистанец. Двамата били облечени в традиционни местни дрехи, за да не бият на очи, отсядали в малки местни хотели и пазели маршрута си в тайна. Въпреки всичко холандецът много искал да посети страната.

„По отношение на Афганистан исках да покажа, че животът си тече въпреки война и исках да дам лице на хората отвъд войната. Този проект се фокусира върху всекидневния живот тук, който е непознат за мнозина от нас. Исках да покажа страната от положителната ѝ страна“, споделя той.

Това, което го изненадало най-много, било колко номарлно си вървял животът, въпреки че страната е военна зона. „Не съм бил в страна в такова положение досега, но в зона на война някак очаквах всички да е в руини и животът да е замрял. Но животът просто продължава. Хората си отиват на работа и се опитват да се справят, а не си седят да се самосъжаляват и да се оплакват от настоящото си положение“, казва Броекамп.

„Младежи често ни приближаваха на улицата и питаха откъде съм и как се казвам. Някои се радваха да упражняват английския си и бяха много любопитни. Те бяха много щастливи, че съм дошъл да посетя страната им и да науча повече за нея. Повечето западняци, които срещат, са или военни или дипломати, пристигащи по политически причини“, обяснява фотографът.

Секси блогърка омая състоятелен банкер и разкри как всяка дама може да го направи с помощта на...

Една от любимите му снимки е тази на майка, носеща детето си в Синята джамия. „Там е невероятната архитектура на джамията и жена, която ходи без бурка. Тя върви в светлината, в слънцето, вероятно метафора за предстоящи по-добри времена“, споделя Броекамп. Но допълва: „Ще видите, че почти няма жени на снимките. Не че ги няма там, но те обикновено не искат да бъдат снимани, особено от мъже. Познавам жени фотографи, направили изумителни снимки на афганистански жени, които са отделили много време, за да се сближат с тях“.

Идеята на фотографа, обаче, била друга – да подобри представата за страната, която всички свързват с кръвожадни диви мъже, които до един са терористи. Според него не е честно да се прави сравнение между западните държави и Афганистан, където „прогресът е бил спрян и върнат с мното стъпки назад от времето на инвазиите и войните от 1979 година досега“.

Изумителното на пътуване на трима неориентирани англичани и един стар Фолксваген от Лондон до Сибир... през България

„Може да не сте съгласни с всичко в тяхната култура. Нека започнем с признаването на красивите неща, които могат да се намерят в тази страна. Там могат да се намерят усмивки. И да тръгнем от там“, призовава Броекамп.

Уникалните снимки от опасната мисия на холандеца сега са изложени в Париж.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай