Саудитската мечта: Пустинният мегаполис за $500 милиарда, за който не се знае нищо ВИДЕО

Саудитската мечта: Пустинният мегаполис за $500 милиарда, за който не се знае нищо ВИДЕО

Реализацията на проекта Vision 2030 на саудитския принц Мохамед бин Салман започва да предизвиква безпокойство на най-високо ниво в правителството

Планът на Саудитска Арабия за футуристичния град Неом от проекта Vision 2030, който ще струва над 500 милиарда долара, е изключително амбициозен. Финансирането на проекта обаче може да се окаже проблем обаче, тъй като Държавният инвестиционен фонд на кралството все още не е одобрил бюджета на града за 2024 г., съобщава Bloomberg.

На този фон кралството от Персийския залив е намалило значително прогнозите за броя на хората, които се очаква да се заселят в новопостроената местност.

Преди време правителството на страната обяви, че планира 1,5 милиона жители да бъдат преместени във футуристичния град. Сега обаче този брой вероятно ще бъде по-малък от 300 000 души.

В доклад на Bloomberg се казва, че реализацията на проекта Vision 2030 на саудитския принц Мохамед бин Салман започва да предизвиква безпокойство на най-високо ниво в правителството.

Инфлацията удари и тук: Ето колко струва да станем хаджии!

Саудитска Арабия разработва мегаполиса от 2017 г. насам в пустинята, граничеща с Червено море. По-рано страната обяви, че се нуждае от поне 500 милиарда долара, за да го осъществи, и че търси допълнителни инвестиции.

Vision 2030 на престолонаследника има за цел да направи революция в саудитското общество и да намали зависимостта на страната от петрола, насочвайки се към технологиите. Саудитските политици отдавна изтъкват проекта като "най-амбициозния в света".

Урок по география: Този европейски град се намира в две страни и има две имена!

На своя уебсайт представителите на Неом описват мегаполиса като място, където жителите ще могат да "мечтаят мащабно".

Наскоро обаче поне един от изпълнителите е започнал масово да уволнява строителните работници, заради известие от политиците, че планът ще трябва да бъде временно отложен, съобщава Bloomberg. Това е лоша новина за бъдещите жители, които искат да следват мечтите си.

Според лъскавите брошури и публичните изявления на проектантите градът ще разполага със светещи в тъмното плажове, ски писти, изкуствена луна, роботи камериери и летящи таксита.

Експерти повдигнаха етични въпроси относно плановете за новия град, като някои се опасяват, че той може да стане част от мащабна програма за наблюдение. Други повдигнаха възражения относно строгите правила за критикуване на проекта.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

 

Коментирай