logo

Сензационно! Откриха неизвестен водопад у нас, оказа се най-високият в... ВИДЕО

Сензационно! Откриха неизвестен водопад у нас, оказа се най-високият в... ВИДЕО

Той е изключително труднодостъпен и дори за да го зърнете отблизо, се налага използването на алпийска екипировка

Планинари откриха водопад в Пирин, който до момента не фигурира на нито една карта. Той се намира в района на село Мечкул и е с приблизителна височина 40 м.

Непознатият водопад е забелязан първо от туристическия водач Момчил Цветанов. Той се натъква на него съвсем случайно, слизайки от връх Пирин.

Спор без край: Кой е най-високият водопад в България и на Балканите

Интересен факт е, че обикновено водопадите в тази част на Пирин са с височина до 20-25 метра, съобщава Нова телевизия. 

Ето какво обясняват по този въпрос от Фейсбук групата "Планинария":

"Най-високият водопад на Пирин планина, всъщност, не е нанесен на картите. Разположен на Мечкулска река, под скалното светилище Амина, той е изключително труднодостъпен и дори за да го зърнете отблизо, се налага използването на алпийска екипировка.

Спускайки се с група от връх Пирин през 2014 година, нашият водач Момчил Цветанов научава от местните в село Сенокос за красив водопад в долината под скалното светилище. Те го уверяват, че няма как да го намери без местен водач, но познанията по геология влизат в действие и групата се спуска директно на мястото на водопада. Поради липсата на екипировка, групата не се доближава много, но е впечатлена от размерите му, които са около 40-50 метра височина.

Години по-късно, екипът на „Планинария“ е на път да даде заслуженото място върху картите на този впечатляващ водопад. Информацията е предадена на издателска къща „Домино“, която издава най-популярните карти на българските планини и към „Нова телевизия“, която отразява това в кратък репортаж. В края на ноември предстои измерването на водопада и окончателното изясняване на неговата височина.

Оазис на час от Пловдив: "Лястовичи вир" като водопадите на о. Бали

Предоставяме информацията за местоположението на водопада и обръщаме внимание, че е е необходима изключителна предпазливост при посещения, поради опасните склонове и нацепени скали, надвиснали над тясната скалиста долина!

КООРДИНАТИ НА МЕЧКУЛСКИ ВОДОПАД

41.822766° N

23.167153° Е

 

 

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

 

 

Коментирай

КочоЕбеца

КочоЕбеца 13.05.2023 17:37

Искам да шибам на Меча поляна Венелина от кенеф-- медията Факти.