Скален феномен в Рила, обявен за защитен от 1964 година

Скален феномен в Рила, обявен за защитен от 1964 година

Стобските пирамиди са скални образувания, формирали се от лесно рушащи се скали и почва

Тази забележителност в западния дял на Рила планина е разположена само на около 70 километра от Банско.

Това е уникален природен феномен, който още през 1964 година, е обявен за защитен природен обект. Малка част от Стобските пирамиди са образувани на северния склон на рида, а по-голяма част – по южния склон. 

Авраталан - кой красив български град е носил това име

Стобските пирамиди са скални образувания, формирали се от лесно рушащи се скали и почва, в следствие на течащата вода от дъждове или снеготопене, която е отмила горния скален или почвен слой. При оттичането на водата се получават ерозионни бразди, които с времето нарастват, а частите от скалата и почвата, които остават незасегнати от тези бразди остават по-високи и образуват чудати форми.

Изваяни са в дебелина от 30-40 м старокватерни вилафрански флувиоглациални наслаги. Средната им височина е 6 - 10 м, като достигат до 12 м. 

Стобските пирамиди, макар и най-живописни, не са единствения подобен скален феномен в България. Най-известните подобни скални образувания са Мелнишките пирамиди, намиращи се в югозападните склонове на Пиринв землищата на град Мелник и близките села Кърланово, Рожен и Сушица.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

Коментирай