logo

Смъртоносното езеро с температура над 1000 градуса

Смъртоносното езеро с температура над 1000 градуса

Някои вярват, че то е обитаван от духовете на ада, а други мислят, че е вход към подземния свят, където отиват душите на грешниците, за да изгорят

В Централна Африка е скрито едно езеро, което изглежда като извадено от страниците на „Властелинът на пръстените“. То е портал към центъра на Земята, където течната скала стига до температура над 1000 градуса и бълбука като супата в казана на дявола.

Това е вулканът Нирагонго в Демократична република Конго, чиято огнена кухина е най-голямото постоянно езеро от лава в света, според вулканолога Беноа Сметс, който го изучава от над пет години, съобщава Би Би Си.

Широкият 260 метра огнен басейн, който може да се види от ръба на вулкана, съдържа около 6 млн. кубични метра лава, достатъчни за напълването на 2500 олимпийски басейна.

Осмото чудо на света и погребаното село, унищожени от невиждано бедствие

Нирагонго е в състояние на постоянно изригване от 2002 г. насам, което го прави един от най-активните вулкани в света. Когато той изригва, изгарящата лава се изтласква към повърхността от камерата с магма в дълбините на вулкана, където освобождава своя газ, охлажда се и потъва обратно надолу.

Това повтарящо се действие предизвиква тътнещ звук като препускащ водопад, подсилен от шумни газови експлозии, които изстрелват бомби от лава на повече от 10 метра във въздуха.

„Няма друго такова място на Земята. Като стоиш на ръба на кратера осъзнаваш, че Земята е нещо живо и ние, хората, сме едни много малки създания на тази планета“, казва Сметс.

Понякога лавата е препречена от облаците, когато кратерът се пълни с бели струйки от водни изпарения, серен диоксид и въглероден диоксид. Друг път изпаренията се изчистват, показвайки езерото в цялата му страховита мощ, давайки на посетителите идеална гледка към врящото езеро на 700 метра надолу.

Този спектакъл е най-драматичен през нощта, когато черните и червените фигури от разтопени скали сияят в мрака и горящият басейн осветява небето в електриково оранжево.

Нирагонго се намира в източната част на ДР Конго, близо до границата с Руанда. Той е надвиснал над град Гома, който е на 18 км.

„Хората в Гома едновременно се страхуват и игнорират Нирагонго. Ние знаем, че живеем с нещо, което може да предизвика катастрофално бедствие, но не можем да живеем в страх. Нищо няма да постигнем, ако се страхуваме за последиците. Вулканът има и положителна страна – той привлича туристи, изследователи и медии, което създава работа и помага на местния бизнес, а също и повдига въпроса за това колко е важна консервацията в района“, казва Рут Умурунги – единствената жена туристически гид за Нирагонго.

За много от местните хора Нирагонго е обвит в митове и мистерии. Някои вярват, че той е обитаван от духовете на ада, а други мислят, че езерото от лава е вход към подземния свят, където отиват душите на грешниците, за да изгорят.

Душите на добродетелните, от друга страна, отиват в рая през връх Карисимби – спящ вулкан в Руанда със заснежен връх. Има хора, които вярват, че изригванията на Нирагонго се случват, защото злите духове са ядосани. Затова те предлагат дарове на вулкана, за да го умилостивят. Има слухове, че преди векове тези дарове са включвали хвърляне на девици в кратера.

Нирагонго се намира в гъста гора, пълна с живот, която обхваща границите на ДР Конго с Уганда и Руанда. Това е най-старата и най-биоразнообразна защитена зона в Африка и дом на около една трета от популацията на диви планински горили.

В района има осем вулкана – два от които все още активни, които са се образували преди около 3 млн. години.

Във всеки възможен период на Земята има едва между пет и осем езера от лава. Причината за това те да са толкова малко е в това, че необходимите условия за тяхното възникване са необичайни.

„Трябва ви камера с магма много близо до повърхността, свързана с открита система от тръби, които позволяват на магмата да се надигне. Също така лавата трябва да е с правилната консистенция. Тези условия не са често срещани и трудни за поддържане във времето“, казва вулканологът Кенет Симс.

За учените, които изучават вулкани, Нирагонго е един от най-удивителните и опасните. „Това езеро от лава е не само голямо и необичайно, но също така и невероятно динамично, често променящо се от една година до друга“, посочва Симс.

Връх Нирагонго е висок 3470 м. За да стигнат до езерото от лава, посетителите трябва да пътуват до Руанда, да пресекат границата с ДР Конго и да се изкачат пеша до върха – разстояние от около 8 км с верикален наклон малко под 1.5 км. Стигането до върха отнема около 6 часа. След това туристите спят в прости колиби на ръба на кратера преди да се спуснат на следващия ден.

Заради продължаващия конфликт в региона посетителите трябва да се движат заедно като група, придружавани от въоръжени рейнджъри. Това не е занимание за страхливци. Служителите от парка Вирунга често попадат в засада и са обстрелвани от въоръжени части. Само през 2020 г. 14 рейнджъри и 4 цивилни са убити.

Често поради съображения за сигурност паркът се затваря.

Нирагонго има две големи изригвания през последните 50 години. През 1977 г. огромен поток от лава се излива посред нощ със скорост 30 км/ч и поглъща близките села. Най-малко 60 души умират, а някои смятат, че цифрата е много по-голяма.

„Дяволското езеро“ е една от най-странните популярни туристически дестинации в света

През 2002 г. той изригва отново. Този път една шахта избухва отстрани на вулкана и езерото се изпразва, изливайки лава върху град Гома. Между 50 и 150 души умират, а почти 15% от града е унищожен. Хиляди губят домовете си.

Оттогава населението на Гома се е увеличило на над 1 млн. души, а днес опасността от изригване на вулкана се следи възможно най-отблизо.

„Въпросът не е дали ще има ново изригване, а кога ще се случи“, казва Сметс.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай