logo

Спиналонга - островът на прокажените, където огледалата били забранени

Спиналонга - островът на прокажените, където огледалата били забранени

През 1903 г., по решение на гръцките власти, островът е мястото, където са настанени всички болни от проказа

Този остров се намира в Гърция, до своя далеч по-известен и по-голям "брат" Крит. В историята той е бил известен с доста страдание, което до голяма степен е допринесло за това островът да не е най-интересната туристическа дестинация.

Спиналонга е известен като островът на страданието и надеждата. В историята е известен с прокажените, които са живели там под карантина и са се борили с тежка съдба.

През 1903 г., по решение на гръцките власти, островът е мястото, където са настанени всички болни от проказа. Първоначално изоставен, островът става дом на болни хора от цяла Гърция, където те имат своята общност, лекари и тежките си съдби. Входът на крепостта се наричал Портата на Данте, защото правилото било, че веднъж влезеш ли, едва ли ще излезеш жив.

Кефалония е най-добрият гръцки остров

Всичко се променя, когато Епамейнондас Ремундакис, трета година студент по право, пристига в Спиналонга през 1936 г. Болен, но с желание за живот, въпреки че губи ръката си и зрението си.

Епамейнонда основава "Братството на пациентите от Спиналонга" и изисква от държавата по-добри условия на живот.

През тези години огледалата на острова са били напълно забранени, защото никой не е искал да се вижда как изглежда.

Ще ви трябват няколко часа, за да разгледате Спинолонга. Входът в стаите, в които са били болните, е забранен, но има част, като специален малък музей, където можете да видите какво е използвано за лечение и живот в онези трудни времена.

Днес каменните къщи са напълно запустели и вече никой не живее в тях. Някой поради страх от болест, някой поради тежката си история. Последният жител напуснал острова през 1962 г., а днес целият остров е специален музей и туристическа атракция.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

Коментирай