logo

Страшни разкази за вампири във Венеция насред епидемията от коронавирус

Страшни разкази за вампири във Венеция насред епидемията от коронавирус

Градът действително може да изглежда призрачно, особено през нощта, когато тъмните сгради са осветявани само от луната

Има италианци, които наистина не харесват Венеция, смятайки я за град на вещици, магьосници. Те признават, че се страхуват от тъмната и мистична страна на града.

Венеция действително може да изглежда призрачно, особено през нощта, когато тъмните сгради са осветявани само от луната.

Но мястото си има и истинска вампирска история.

Преди няколко години по време на разкопки в стария карантинен лазарет археологът Матео Боррини откри тялото на жена, погребана през 17 век с ... каменен кол в устата си.

Защо с кол в устата, а не в сърцето? В онези дни във Венеция се вярвало, че вампирите пренасят чумата с кръв и много жени от онова време са обвинени в магьосничество и вампиризъм.

Фенхуан - китайската Венеция

За да неутрализира вампира, за какъвто се смятал всеки, починал със струйка кръв, изтекла от устата - често срещан признак на чума, в устата на покойника е вкарван каменен кол.

Така вампирът бил лишаван от възможността да ухапе някого. Италианците вярвали, че дори да напусне гроба, няма да може да заразява с чума.

Според местните предания във Венеция има няколко начина да се спасите и да не се превърнете във вампир, дори и да сте ухапани. 

Трябва да сварите троха хляб с три скилидки чесън в два литра вино.

Когато сместа стане хомогенна и подобна на кръв, в нея се напоява парче плат и се поставя върху гърдите на жертвата. 

Дона Вампиро, както са наречени откритите кости, не е първият скелет, намерен по време на разкопки с кол в устата.

Само Венеция ли плаши с вампири?

Оперна певица преживя голям ужас във Венеция, но се оправи по невероятен начин

Не, приказките за вампири не са характерни само за Венеция или региона Кианти, такива легенди отдавна съществуват в Лука, там се носят и сега легенди за вещици и вампири, които източват кръвта на невинни бебета. 

В началото на 19 век в документите са записани доказателства за вампиризъм в Сицилия: те разказват за хора, които убиват жертвите си, пиейки кръвта им.

В Пулия бяха открити гробовете на вампири от епохата на палеолита, археолозите така и не можаха да обяснят разположението на телата, чиято глава била смазана от тежък камък. 

Смята се, че Нюйоркският център за изследване на вампири (да, има такъв!) е регистрирал не повече от 10 относително потвърдени случая на вампиризъм в Италия.

Версиите за вампири и преносители стават отново актуални сега, когато Италия е блокирана от коронавируса, а Венеция обмисля дали да не затвори вратите си за туристите.

 Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

Коментирай

Кина

Кина 04.03.2020 11:26

Ондавна трябваше да затворят туристическите си обекти !

futurehealth

futurehealth 16.03.2020 9:51

банка за стволови клетки https://www.future-health.bg/