logo

Страшни зимни скулптури сътвори природата в голямото езеро Ери (ВИДЕО)

Страшни зимни скулптури сътвори природата в голямото езеро Ери (ВИДЕО)

Изумителни ледени скулптури се появиха на брега на езерото Ери в САЩ. Те, обаче, не са дело на талантлив скулптор, а на най-великия творец – природата.

Вятърът, водата и студеният въздух се съюзиха, за да изваят тези неповторими форми. Ледът изцяло преобрази пътните знаци и стълбовете покрай езерото.

Фотографът Ноа Харисън направи страхотни снимки от природното чудо в град Ейвън Лейк в Охайо.

Най-мистичната и загадъчна гора в света - родното място ма джуджета, хобити и зловещи твари

Ери е четвъртото по големина езеро от групата на Големите езера в Северна Америка и се намира на границата между САЩ и Канада. Площта му, заедно с островите в него е 25 744 км2, която му отрежда 13-то място сред езера в света.

Подобно и на останалите Големи езера, Ери произвежда т.н. снегови ефект, когато над топлите води на езерото започват да циркулират студени зимни ветрове, причиняващи обилни снеговалежи. Влиянието на водната маса се увеличава или намалява в зависимост от това каква част от него замръзва през зимата.

Край езерото през лятото се създава характерен микроклимат, важен за селското стопанство. Покрай северния му бряг се намира една от най-богатите зони в Канада за отглеждане на плодове и зеленчуци, а покрай югоизточните му, американски брегове – благоприятни условия за лозарство и винопроизводство.

Защо са толкова вредни бананите - 6 доказателства

В Ери се вливат няколко неголеми реки, а изтича една – 54-километровата Ниагара, съединяваща езерата Ери и Онтарио. Ери също така е свързано и с езерата Гурон, Сент-Клер, а през канал с реката Хъдзън и атлантическото крайбрежие на САЩ. Средната му дълбочина е 19 м, максималната достига до 64 м.

Класацията, за която всички говорят! Как Пловдив се нареди до Пуерто Рико и Лас Вегас

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

Коментирай