logo

Най-мистичната и загадъчна гора в света - родното място ма джуджета, хобити и зловещи твари

Най-мистичната и загадъчна гора в света - родното място ма джуджета, хобити и зловещи твари

Всяка творческа личност има място, от което черпи вдъхновение. За някои това е тихо крайбрежие, а за други тихият замък в селските околности. За Джон Толкин, който ни даде прекрасния свят на Средната земя, това място е приказната гора на Паселууд, разположена в Глочестър, Англия.

Място на вдъхновение 

Всеки, който влезе в тази гора, от първата стъпка има впечатлението, че го наблюдават от всички краища много фантастични създания. Това място е толкова необичайно, че дори най-закоравелият скептик може да повярва, че горски елфи, хобити или джуджета могат да бъдат открити по долините и пътеките му. Е, името Puzzlewood, което може да се преведе буквално като "Мистична гора" - е друго потвърждение за това.Паселууд се счита за прагора, т.е. място, което е придобило сегашния си образ в продължение на много векове без човешка намеса. Натуралистите твърдят, че това място е съществувало много преди появата на човека на Британските острови.

След като Римската империя прекъснала добива на желязна руда в гората, тук няколко века са живели само диви зверове и разбойници. Сега територията е паркова зона, която започва активно да се облагородява едва в края на 19-ти век. Благодарение на усилията на собственика на земята, тук се появяват автентични мостове, удобни пътеки и дори няколко атракциона, хармонично вписани в местния пейзаж. 


Туристите го обичат

Между другото, не само авторът на "Властелинът на пръстените" обичал да ходи по алеите. Ако имате късмет, тук можете да срещнете създателката на Хари Потър Джоан Роулинг и други фентъзи писатели, които ни радват с безкрайните светове на приказките и фантазиите. Неотдавна гората започна да привлича и света на телевизията: зелените дървета на Паселууд се появиха на екраните в телевизионните сериали "Доктор Кой" и "Мерлин".


Днес Паселууд не е страшен лабиринт, в който се страхувате да се изгубите, а удобна туристическа дестинация. Тук можете да поръчате конна езда, да се тествате на някой от атракционите, както и да се насладите на храна в местно кафене. Но ако решите да изберете пешеходна обиколка, не се притеснявайте: трудно е да се загубите тук, до голяма степен благодарение на добре обмислената система от пътеки, в които указателите са почти на всяка крачка. Входът към територията на Паселууд е безплатен, но винаги можете да направите доброволно дарение за неговото развитие.


Искате ли да прекарате семейна почивка в дивата природа на тази фантастична гора?

 

Коментирай