logo

Това е най-новата столица в Европа – а дали е най-грозната?

Това е най-новата столица в Европа – а дали е най-грозната?

Там е отразена богатата смесица от балканско, европейско и близкоизточно влияние

Столицата на Косово – Прищина, често е наричана най-грозната столица в Европа. Това със сигурност не е първото място, което бихте искали да посетите. Без съмнение една от първите асоциации, които ще изникнат в главата ви, е за войната в Косово от 1999 година.

Косово обяви независимост от Сърбия през февруари 2008 година. 11 години по-късно неговата столица е истински мишмаш. Когато погледнете в едната посока, виждате минаретата на вековни джамии и извисяващи се статуи на местни и чужди герои. Когато погледнете на другата страна, ще видите някога престижния държавен „Гранд хотел“, който сега е една огромна празна сграда със счупени прозорци. „Не мисля, че това е най-лошият хотел на света“, беше казал президентът на Косово Хашим Тачи пред „Ню Йорк Таймс“. „Но това е защото светът е много голям“, добави той.

След като се разходите по малките улички южно от катедралата „Света Майка Тереза“ близо до булевардите „Бил Клинтън“ и „Джордж Буш“ и се настаните в частната си квартира, където е твърде вероятно да няма течаща вода, вероятно ще ви се прииска да опознаете най-младата европейска столица по-добре.

Албания изби рибата с туристическото си мото, в което намеси Лиъм Нийсън и трафика на проститутки

Със своите квадратни сгради в комунистически стил и прашни улици не е чудно защо Прищина не получава най-добрите отзиви в туристическите сайтове. “Lonely Planet” го нарича „не най-приятния естетически град, на който можете да се натъкнете“, а „Бостън глоуб" писа: „Този балкански град вероятно е най-грозната и най-забавната столица в Европа“.

Предвид войната, която бушува там сравнително скоро, сравненията с Париж и Рим не са никак уместни. Все пак само за последния век Косово е било част от Османската империя, Кралството на сърби, хървати и словени, Югославия, Италия (за кратко през Втората световна война) и Сърбия.

В наши дни, въпреки че се гордее с някои от най-старите джамии в Европа, архитектурата на Прищина е доминирана от комунистическите сгради от времето на Югославия. Една от най-известните такива сгради е Националната библиотека на Косово – масивна сграда от бетонни блокове, обявена за една от най-грозните сгради в света.

Няколко пресечки по-нататък се намира далеч по-приветлива сграда – катедралата „Света Майка Тереза“, със своята висока бяла камбанария. Тя е завършена през 2017 година – 14 години след като папа Йоан Павел Втори обявява майка Тереза за светица. В самата катедрала човек може да открие доста голяма доза ирония, тъй като Ватикана не признава независимостта на Косово, а и защото 90% от населението му са мюсюлмани. Тя, обаче, е и страхотен символ на религиозна толерантност, тъй като за издигането ѝ средства са дарявали и християни и мюсюлмани като голяма част от парите са дошли от албанци, живеещи в САЩ.

Това са 6-те най-продавани коли за всички времена (СНИМКИ)

„Без парите, които влизат в Косово от чужбина, икономиката ще фалира", разказва Беким Джемили, етонолог в Етонографския музей на Косово. Според централната банка на страната, косоварите, работещи в чужбина, са изпратили около 752 млн. евро само за 2015 година. В началото на 2018 година безработицата е около 27%.

Не бихте предположили, че нещата са толкова драстични докато се разхождате по улиците на Прищина, особено по основната пешеходна улица „Булеварди Нене Тереза“. Там ще видите безбройни кафенета, мемориал за освобождението на Югославия през Втората световна война, бронзови фигури със знамената на САЩ и Великобритания.

Улицата изглежда оживена по всяко време на деня. Родители бутат бебешки колички, туристи ближат сладолед, ученици обикалят кафенетата.

Едно от най-удивителните неща в Прищина е културата на кафенетата. Само за една-две пресечки можете да видите десетки кафенета. Според туристическите пътеводители, в град с 200 000 души кафенетата са над 100. Там е отразена богатата смесица от балканско, европейско и близкоизточно влияние, която притежава самият град. Можете да намерите страхотно макиато, което да конкурира това в Италия, както и първокласно силно горчиво турско кафе.

Кафето настрана, но тези заведения означават толкова много за хората, че ги наричат свой втори дом. Кафенетата са най-естественият малък бизнес, който се предприема в район с едва няколко икономически перспективи. Защото всеки пие кафе. Това са местата, където се събират държавни служители, млади интелектуалци и безработни. Твърди се, че тъкмо в кафенетата е започнало планирането на движението за независимост.

На пет минути пеша от оживения булевард се намира монументът Newborn („новороден“), където се отбелязва годишнината от независимостта от Сърбия. Всяка година на 17 февруари местните жители го украсяват по нов начин. Понякога гигантските букви са изрисувани с графити, а друг път с подписите на гражданите. Тази ежегодна промяна цели да отрази постоянния стремеж на Косово към изграждане на своя идентичност и символизира неговото израстване.

От другата страна на улицата са намира едиин далеч по-драматичен паметник – мемориалът Херойнат. Открит през 2015 година, той е в памет на 20 000 жени, изнасилени по време на косовската война. Всяка фиба в него представлява една жена, а разположени заедно те изобразяват релефно женско лице. Във всеки дом в страната все още можете да чуете ужасяващи истории за зверствата, извършвани както от сръбските военни сили, така и от Армията за освобождение на Косово.

Улицата, водеща към това разтърсващо място, е наречена на името на бившия държавен секретар на САЩ Мадлин Олбрайт. Косоварите таят изключително топли чувства към семействата Клинтън, Буш и други американски политици, които считат, че имат огромна заслуга за тяхната независимост.

Вкусната карта: Страните с най-добрата храна в света

Те още помнят бомбардировките над Сърбия през 1999 година, които помагат за освобождаването им от сръбската власт. „Обичаме Америка, обичаме Бил Клинтън. Американците са наши герои“, заявява Джемили пред Би Би Си.

„Вероятно имаме най-грозната статуя на Бил Клинтън в света. Неговата съпруга Хилари я откри и имаше лице сякаш казваше: „Това не прилича на съпруга ми“, казва кметът на Прищина Шпенд Ахмети.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай