logo

Това ли е най-скучната европейска столица?!

Това ли е най-скучната европейска столица?!

Тук просто няма нищо, което да е от интерес за туристите...

Париж, Амстердам, Рим и Прага са си известни като най-туристическите европейски столици. Останалите столици са не по-малко интересни, те просто не се рекламират и много туристи просто забравят за тях, или вярват, че там просто няма какво да се прави, пише наш пътешественик с уточнението, че е бил във всички държави на континента.

Всъщност в Европа има доста  непривлекателни градове, но всички те са вторични градове като германския Дюселдорф или френския Лион. Що се отнася до столиците на европейските държави, всяка от тях може да се похвали с нещо различно, с изключение на една от столиците - тази на Финландия, Хелзинки.

Остров потъна под пластмасови бутилки, но ето как се спаси...

Не, разбира се, и това е град със собствена история, която през повечето време е била свързана с историята на Русия, но днес той не е нищо повече от един модерен, развит европейски град, със среден размер. Главната атракция на Хелзинки, както и символът на града, е площадът на Сената.

Според стила той се отнася до неокласицизма. В него в средата на XIX век е издигната катедралата "Св. Никола", която е главната църква на Хелзинкската епархия. В памет на възстановяването на финландския парламентаризъм, пред входа на катедралата, е паметник на великия руски цар Александър II.

Друга туристическа атракция е лютеранската църква Темппелиаукио, изсечена в скала. В зданието има много естествена светлина, която прониква през купола на църквата. Заради отличната акустика, църквата често се използва като място за различни концерти. Повече от половин милион туристи посещават това място в Хелзинки всяка година.

Градът разполага и с Националния музей на Финландия, Финландската художествена галерия и Националната опера. Разбира се, всички тези забележителности са от голямо значение за коренното население на столицата и страната, но в световната ранглиста те са практически неизвестни и следователно не представляват сериозен интерес за туристите.

Девойка тръгна в истерия гола из града - пропаднало пътуването й до Бали (ВИДЕО/СНИМКИ 18+)

Хелзинки е представен предимно от модерни сгради с офиси на различни световни организации. Улиците са много чисти, а местните трамваи се движат толкова тихо, че често не забелязвате как минава покрай вас.

Ако искате да посетите този град, по-добре е да го направите като част от фериботно пътуване и да посетите няколко държави едновременно. От Санкт Петербург различни туристически компании организират пътувания за 4-6 дни с посещения в няколко града, включително Хелзинки. 

Разбира се, можете да дойдете и със самолет. Един пълен ден ще бъде достатъчен, за да се запознаете с финландската столица.
 

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай