logo

Остров потъна под пластмасови бутилки, но ето как се спаси...

Остров потъна под пластмасови бутилки, но ето как се спаси...

Къщи, замък и даже затвор бяха построени от отпадъците

69-годишният канадски предприемач Роберт Безо се нарича Кралят на пластмасите. Той има пълното право да го направи: човекът е построил няколко къщи от отпадъци, затвор и дори замък.

Хубаво си помислете, преди да си помъкнете вибраторите на почивка

Това е Робърт Безо. Преди няколко години той се премества от Канада в Панама, за да построи село на един от островите на архипелага Бокас дел Торо.

Робърт изчислил, че туристите донасят 1 милион бутилки на острова годишно. Но за обработка на "голямата земя" никой не си ги взема обратно.

Боклукът остава завинаги на острова, разлага се и трови местната флора и фауна. Защо в такъв случай да не се използва за добро?
Местните жители, наети от Робърт, сортират бутилките и ги поставят в метални щандове. Те стават основен строителен материал.

Този материал перфектно изолира дома от топлината. По-късно стените биват покрити с цимент. След като приключите, не можете да кажете, че тези къщи са направени от отпадъци.

За изграждането на една такава къща от 100 квадратни метра трябват около 14 000 пластмасови бутилки.

Робърт отишъл по-далеч и построил цял замък. Кралят на пластмасите живее в него и всеки може да преспи там, плащайки 90 долара на нощ.

Съоръжението с височина от 14 метра, той и неговите помощници построили за 2 години. Това изисквало 40 000 бутилки.

В селото има и затвор. Робърт вярва, че използвайки пластмаса, всеки жител на планетата извършва престъпление срещу нея и заслужава наказание.

Най-затворената за туристи държава в света!

"Престъпниците" трябва да платят $ 290 за 4 нощувки. Тези пари ще отидат за развитието на проекти и разпространението на информация за вредните ефекти на пластмасата.

Трите нощи, които туристите ще прекарат зад решетките, ще използват да мислят за проблема с използването на пластмасата. След това те ще бъдат "опростени" и ще се заселят в замъка за последната нощ.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!


 

Коментирай