logo

Това уникално градче е построено в скалите в Испания

Това уникално градче е построено в скалите в Испания

То е известно с белите си “пясъчни” булеварди и къщи, превърнали се в символ на една от най-известните и класически области на Испания – Андалусия

Сетенил де лас Бодегас е малък град в испанската провинция Кадис. Името му от някога процъфтяващите винарски изби – “Bodegas”.

Невероятната история на прокълнатия остров Сейбъл

Това е уникално градче, известно с белите си “пясъчни” булеварди и къщи, превърнали се в символ на една от най-известните и класически области на Испания – Андалусия. Освен с pueblos blancos Сетенил де лас Бодегас  привлича вниманието на туристите и с вградените в скалите къщи.

Градът се простира по протежението на река Трехо, като някои къщи са вградени в скалните “стени” на самия пролом, създадени чрез разширяване на естествените пещери или добавяне на допълнителни конструкции.

Днешният град Сетенил де лас Бодегас се е развил върху основните на класически средновековен град на Маврите, който се намирал в района

Замъкът датира от периода на Алмохад през 12 век ( мюсюлманска берберска династия, която разпростира своето влияние в Северна Африка и Иберия през XII и XIII век). Съществуват множество доказателства за други близки пещерни общества, като тези в Куева де ла Пилета, намиращо се на запад от каньона Ронда, където изследователите и археолозите са открили следи от обитатели, които са живеели тук преди повече от 25 000 години.

Много учени предполагат, че районът на Сетенил де лас Бодегас е бил обитаван много по-рано. Градът бил важен отбранителен център по време на арабската епоха в Испания. Градът се противопоставил успешно няколко пъти на атаките на християнските войски, преди да бъде завладян от католическите монарси през 1488 г.

Името на Сетенил де лас Бодегас датира от 15-ти век, когато новите християнски заселници, в допълнение към перфектно поддържаните на арабите маслинови и бадемови горички, засели огромния площи с лозя.

Прераждане! Как грузинската столица стана невероятна за броени години ГАЛЕРИЯ

Първите две култури продължават да се отглеждат масово в района, поддържайки местния бизнес и производители, но веднъж процъфтяващите винарски изби – “Bodegas”  са отдавна затворени, поради унищожителни нападения от насекоми през 60-те години на миналия век, когато досадните животни успяват да унищожат огромно количество от европейските лозови полета.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!