logo

Търновец се събужда всеки ден в различна държава

Търновец се събужда всеки ден в различна държава

" Може би най-странната храна, която съм консумирал, е месо от лама и пържени щурци“, сподели Йордан

Вече повече от година 33-годишният търновец Йордан Узунов не спира да пътешества по земното кълбо. Приключенецът кръстосва всевъзможни дестинации, за да улови от енергията и магията на различните държави и нации. Посетил е десетки страни в четири от седемте континента, но смята кракът му да стъпи и там, където до момента не е имал възможност да пребивава. Боляринът пътува сам и планира да продължи, докато има сили да покорява всяка локация, която му се стори привлекателна, пише "Борба".

Йордан е възпитаник на Старопрестолната гимназия по икономика и веднага след завършване на средно образование се преместил във Великобритания. Там отишъл, за да следва мениджмънт на интернационалния туризъм в университет на 40 мили от Лондон.

Видинчанин обиколи Африка и се нагледа на смайващи неща

След като се дипломирал, започнал работа като маркетолог и неговото поле за изява бил дигиталният свят. Един ден обаче му хрумнало да загърби спокойния живот и да тръгне на път. Да пътешества, била детската му мечта и осъзнал, че ако не предприеме тази авантюра сега, едва ли ще има друг удачен момент да го стори.

„Идеята ми беше да пътувам изгодно и да опозная възможно най-много държави и националности. Съчетавам това с хобито си – фотографията. Харесва ми да запечатвам в кадри уникалните дестинации и емоциите на хората. Един от най-вълнуващите моменти бе през декември 2022 г. С обектива си улових щастието на аржентинците, когато страната стана световен шампион по футбол. Два месеца и половина пребивавах в Буенос Айрес. Беше фантастична атмосфера. Хората танцуваха, пееха и се черпеха по улиците“, сподели 33-годишният мъж.

Казва, че Аржентина е страната, в която би останал да живее, защото най-много го докоснала атмосферата в нея. А той определено има база за сравнение. Посетил е САЩ, Канада, Бразилия, Чили, Еквадор, Колумбия, Виетнам, Камбоджа, Тайланд, Боливия, Уругвай, Италия, Испания, Шотландия, Германия, Полша, Сърбия, Хърватска и др.

„Стремя се да резервирам самолетни билети за не повече от 100 паунда. Нощувам в хостели и хотели. Веднъж отседнах в домакини, които безплатно бяха отворили дома си за туристи. Това се случи в Южна Америка. Опитвал съм всевъзможни местни деликатеси. Може би най-странната храна, която съм консумирал, е месо от лама и пържени щурци“, сподели Йордан.

На въпроса къде е неговият дом, изпитва трудност да отговори, тъй като непрестанно е на път.

Родителите му живеят в Кипър, преди началото на пътешествията изкарал години в Лондон, а детството му минало във Велико Търново.

В момента Узунов е в България и планира да посети Мелник, Родопите и родното Черноморие. След това ще се отправи към Азия и Африка.

„Владея английски и испански език и така успявам да се справя навсякъде по света. Благодарение на опита ми като пътешественик, още с първите две фрази, които разменяме с някой човек, мога да преценя дали сме на една вибрация и можем да се сприятелим. Аз съм необвързан, но не се чувствам самотен. Трудно е да изградиш връзка, когато си постоянно на път. Родителите ми ме подкрепят. Знаят, че винаги са ме привличали пътешествията и опознаването на различни култури и истории. Щастлив съм, че имам възможността да го преживявам и това кариерно много ми помага. Отваря ми очите за идеи и ме вдъхновява да съм по-креативен в работата“,  разказа Йордан.

Разтърсващо: Българският пътешественик Филип Лхамсурен покори Амазония сам, едва не бил убит от мутри (СНИМКИ/ВИДЕО)

Търновецът казва, че ще продължи да покорява света, защото с нетърпение очаква да види какви изненади му е подготвила Вселената в утрешния ден.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай