logo

Цяло море изчезна просто ей така, като попито от гигантска топка памук! Вижте тези СНИМКИ

Цяло море изчезна просто ей така, като попито от гигантска топка памук! Вижте тези СНИМКИ

Преди половин век цяло море изчезна от лицето на Земята. То изведнъж беше просто като попито от гигантска топка памук. Старите моряци си спомнят как са хранели с риба целия Съветски съюз и са правили сватби на кораби. 

Уникален разказ на български турист, успял да посети храма на Рая и Ада в тайландската джунгла (СНИМКИ 18+)

Децата на моряците си спомнят колко бързо изчезна Арал, внуците оцеляха в мъртвата пустиня, а правнуците вече се съмняват дали Арал изобщо е съществувал и дали нещо не ги лъжат. За Арал е писано много и ще се пише докато хората още живеят тук. За "наследниците" на Аралкум - вижте уникалната документална фотосерия на Юлия Галушина.

Сухото дъно на Аралско море е покрито със сол, пестициди и токсични химикали. Пясъчните  бури носят тази смес стотици километри, отравяйки земята и хората. Учените откриват следи от аралска сол в Скандинавия, Антарктика, Норвегия, Беларус ... Земята на Аралско море е толкова солена, че нищо не расте по нея. Хората не засаждат градини, солени блата избиват навсякъде. Отгоре е солена кора, а под нея е кална тиня, а ако стъпиш в нея, ще потънеш и повече няма да изплуваш...

Турист направи тайни СНИМКИ в супермаркет в Северна Корея и показа невероятни неща

 

По ирония на съдбата, солта убива целия живот на Аралско море, но и солта се наследява като съкровището на тази земя. На 22 километра от Аралск, на езерото Жаксикилиш, са концентрирани най-големите природни резерви в Казахстан - 20 километра „бяло злато”. Тук сол се добива и произвежда в продължение на 90 години, резервите ще бъдат достатъчни за повече от едно поколение.

Как да обиколим Европа почти без пари? Ето някои хитрости

Така че има и някаква полза от изчезването на морето...
 

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

SuperMag

SuperMag 15.06.2021 10:24

доставка на плодове https://www.supermag.bg/plodove-i-zelencutzi/plodove

врагът е известен

врагът е известен 15.06.2021 17:47

Трагедията си има име - СССР и неговите идиотски грандомански мероприятия. Реките бяха източени и ипарени от жежкото слънце в стотици иригационни системи изградени в УССР за да се напояват новите огромни полета с памук. Днес е нарушен водния баланс, няма никакво море.