Урок по история: В тази чужда страна тече р. България

Урок по история: В тази чужда страна тече р. България

Нашенски мигранти са оставили трайна следа в централноамериканската република Хондурас

Името на нашата родина намира отблясъци в различни краища на света и може би се чудите, в коя чужда страна тече река с името България? 

Нашенски мигранти са оставили трайна следа в централноамериканската република Хондурас, кръщавайки река в чест на своята далечна родина. Разгърнете страниците на историята заедно с нас и научете повече за река България. 

Каква е историята на река България 
През 20-те години на XX век, група българи се преселват в Хондурас. Дори се смята, че първият от тях е било лице на име Борис Петров, родом от Белоградчик. Тези дръзки българи не само търсят нови хоризонти, но и полагат основите на бананова плантация, която с времето расте и търси все по-добри начини за износ на продукцията си. 

Алба Булгарика и историята ѝ като част от България

Така се ражда идеята за строежа на железопътна линия, която скоро събира вниманието дори на президента на Хондурас. В рамките на тази си дейност, те откриват нова непозната река, която течала в Хондурас. 

Решават да я кръстят на името на родината си - България, а на испански името ѝ е Rio Bulgaria (Река България). До средата на миналия век, българите в Хондурас изграждат собствено село, носещо името на родината - село България, уютно разположено по поречието на реката. 

Съдбата на селото за съжаление не е добра - българите решават да се преместят в най-близкия град по поречието на реката, така че селището постепенно остава без население. 

Какво се случва с българите в Хондурас 
Различни данни от последните години сочат, че в Хондурас около 10 000 потомци на мигриралите българи. Повечето от тях са наследници на смесени бракове с местното население, като се обединяват под двойни имена с явен български привкус - Баноф, Росеф, Петроф. 

Българите в Хондурас оставят отпечатък и в хранителните навици на страната. Традицията за хлебопроизводство, непозната до тяхното пристигане, трансформира кулинарния пейзаж и въвежда на хляба като важен стълб в ежедневното меню. 

Освен това някои от тях започнали производството на дървени въглища, разширявайки така и сферата си на дейност. Една от горчивите истини пронизващи историята на това общество, е загубата на родния за нас език (български). 

Тъй като почти всички българи са били мъже, те се женят за местни жени, а техните наследници вече не знаят бащиния си език. По този начин се губи връзката с родната България и на практика трудно може да бъде възстановена. / pochivka.blitz.bg

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

 

 

Коментирай