Витоша или Родопи - коя планина е по-висока?

Витоша или Родопи - коя планина е по-висока?

Най-впечатляващото природно образувание на планината са нейните каменни реки, една от които е Златните мостове

Най-високите планини в България се подреждат така:

1. Рила
2. Пирин
3. Стара планина
4. Витоша
5. Осоговска планина
7. Славянка
8. Родопи

Средната надморска височина на Витоша е 1500 м, а на Родопите - 785 м.
Най-висок връх във Витоша е Черни връх - 2290 м, а в Родопите - Голям Перелик, 2191 м.

Уникален феномен скрит в Понор планина

Витоша
Витоша е четвъртата по височина планина у нас. Намира се в Западна България - между Стара планина и Рило-Родопския масив. Оградена е от Софийска, Пернишка, Самоковска котловина, Плана и Люлин планина. Близостта й до столицата и лесният достъп от София са причина Витоша да е посещавана от най-голям брой туристи.

Витоша е единствената куполна планина у нас. Куполната й форма се подчертава от нейните най-високи върхове, разположени в непосредствена близост един от друг. Резньовете и Черни връх.

Най-впечатляващото природно образувание на планината са нейните каменни реки, една от които е Златните мостове, които представляват големи струпвания на скални блокове. Част от Витоша е обявена за природен парк - първият у нас и на Балканския полуостров (обявен през 1934 г за народен парк).

Черни връх
Първенецът на Витоша заема и друго челно място - втори най-ветровит връх след връх Мургаш със средна скорост на вятъра 9,3 м/сек. Специалисти изчисляват, че на върха има средно едва 25 дни в годината, в които не духа. При ясно време от върха може да се насладите на гледки към Рила, Верила, Плана, Средна гора, Стара планина, Люлин, Голо бърдо и цялото Краище.

Черни връх представлява заравнена поляна, която има форма на неправилна елипса, дълга около 100-тина метра, край която се издигат обли каменни грамади. Върхът се намира на Балканското вододелно било и заема централно място в планината. Прилича на пресечен конус, чиято горна равнина се издига едва 50-тина метра над понижението, което го отделя от връх Голям Резен. Черни връх е типичен хидрографски възел. По склоновете му са изворните райони на най-големите Витошки реки.

Първенецът на Витоша е свързан и с историята на българския туризъм, планинарство и скиорство. На 27 август 1895 г. по покана на Алеко Константинов, на Черни връх се изкачват около 300 души (между тях и Иван Вазов) и с това се полагат основите на организираното туристическо движение у нас.

От всички страни на Витоша тръгват маркирани туристически маршрути, които се пресичат на най-високата точка. Най-близкият изходен пункт за изкачването на Черни връх е хижа “Алеко”. Най-предпочитан за хората е маршрутът от хотел “Морени”, защото, макар и по-дълъг, е много лек. На върха има метеорологична станция и пост на Планинска спасително служба.

Голям Резен
Голям Резен е вторият по височина връх на Витоша - 2277 м. Издига се  на по-малко от километър източно от Черни връх и северно от Скопарник. Източните му склонове са стръмни и скалисти и са обект на интерес за любителите на скалното катерене. Голям Резен е част от вододела между Черно море и Средиземно море.

Източните и северните склонове се отводняват в река Искър, която се влива в река Дунав и в Черно море. Югозападните и южните склонове се оттичат в река Мътница, приток на Струма, която се влива в Егейско море.

До върха се стига лесно от съседния Малък Резен. До района на Резньовете достигат два седалкови лифта с изходен пункт хижа “Алеко”.
Под върха се простира биосферен резерват “Бистришко бранище”.

Можете ли да назовете най-високия връх в Стара планина?

Скопарник
Скопарник е третият по височина връх на Витоша - 2227 м. Издига се на внушителното било, което тръгва от Черни връх и се спуска в Ярлово. В ниските си части е тревист, а районът на връхната му точка е предимно скалист. На север от върха се издига вторият по височина връх в планината - Голям Резен, а на северозапад е и първенецът - Черни връх. От западните подножия на върха води началото си една от най-дългите реки в България - Струма. 

Други върхове във Витоша с височина над 2000 м са Карачаир (2208), Купена (2196), Малък Резен (2182), Ярловски купен (2173), Голям Котор (2113), Самара (2108), Лъвчето (2052), Селимица (2041), Сива грамада (2003).

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай