logo

Вижте най-страшната църква в света – но не и ако имате слаби нерви (СНИМКИ/ВИДЕО 18+)

Вижте най-страшната църква в света – но не и ако имате слаби нерви (СНИМКИ/ВИДЕО 18+)

Има една атракция в Чехия, която със сигурност няма да остави никой безразличен. Определено си струва да я разгледате, но е хубаво да бъдете подготвени предварително какво ви очаква там.

Става дума за сграда в предградието на Кутна Хора - Седлец. Тук всяка година около 200 000 туристи посещават това чудо.

Външно е обикновен готически храм. Тя е малка, дори по-подходящо е да се нарече параклис. Влизайки вътре, обаче,посетителите изпадат в истински шок, а хората със слаби нерви със сигурност могат да стигнат и до лекар.

Целият интериор на малката църква е съставен от човешки кости. Украсите, надписите, дребните елементи – за всичко са използвани кости. Твърди се, че те са на над 40 000 души.

Уникален разказ на български турист, успял да посети храма на Рая и Ада в тайландската джунгла (СНИМКИ 18+)

Костната църква „Вси Светии“ всъщност е параклис към главната гробищна църква „Вси Светии“ в Седлец. Самата църква с видимо по-високо сводесто крило, е издигната в началото на XV в. в средата на местното гробище. Към нея бива достроен и параклис, който да служи за складиране на останките в масовите гробове, открити при разчистването на терена или на костите от съществуващите вече гробове, така че да се освобождава място за следващите погребения.

През 1278 г. бохемският крал Отакар II изпраща цистерсцианския абат Хенри на посещение в Светите земи на Палестина. От визитата си той донася в Седлец буркан с пръст от църквата на Божи гроб в Йерусалим и я разпръсква в местното гробище.

Мълвата за делото му се разпространява светкавично и съвсем скоро мястото се превръща в най-предпочитаното място за покойници от цяла Европа. По време на чумната епидемия в средата на XIV в. болните се преселвали в Седлец непосредствено преди смъртта си, за да могат да бъдат погребани в светата земя на местното гробище.

Около второто десетилетие на XV в. ексхумирането на труповете и подреждането на костите в параклиса е поверено на един полусляп монах. Твърди се, че същият този монах полудял и започнал да изработва различни вещи от костите, които изравял.

В днешния си вид те били аранжирани едва 3 века по-късно, когато на местния дърворезбар Франтишек Ринт е възложена задачата да украси вътрешността на костната църква като подреди по изобретателен и впечатляващ начин струпаните там скелети.

Ринт избелил костите, за да придаде цялостен вид на интериора, направил от тях олтар, полилеи и герб. Най-впечатляващият детайл от църквата е централният полилей. В него има части от всички кости, които се съдържат в човешкия организъм.

Идеята за използването на костите за аранжировка на интериора хрумва на знатната фамилия Шварценберг, чиято собственост били по онова време църковните земи. Чрез нестандартната „украса“ те искали да напомнят на хората, че човешкият живот не е вечен и че всички ни очаква неизбежна смърт.

Костната църква „Вси светии” се намира на около час път от чешката столица Прага , в предградието Седлец, на 2 км от центъра на Кутна Хора. Обикновено туроператорите организират екскурзии до там от Прага. Кутна Хора се намира на около 60 км от Прага, няколко пъти на ден има влакове между двата града.

Библейско чудо на корейски остров - морето се разтваря пред хората (СНИМКИ)

Част от величието на града можете да видите днес в историческия център на Кутна Хора, който е включен в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Кутна Хора има и традиции в производството на вино. От центъра на града до лоята Под Суковем има велоалея (кръгов маршрут, около 6 км), където можете да се насладите на красиви гледки.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай