logo

Внимание: Тези държави са разрешени за посещение само с биометричен паспорт

Внимание: Тези държави са разрешени за посещение само с биометричен паспорт

Човек просто няма да бъде качен на влак или самолет, пресичайки границата на тези страни

Има два вида паспорти: биометрични и небиометрични. Първият е различен с това, че съдържа специален чип с информация за собственика, включително пръстовите му отпечатъци.

Такъв документ се издава за 10 години и дава предимство на гражданин, тъй като не във всички страни е разрешено влизането с небиометричен паспорт.

От правна гледна точка старият международен паспорт без биометрични данни има същата юридическа сила като биометричния. Някои държави обаче все още няма да имат право да влизат без биометрични данни.

Саудитска Арабия
В тази страна можете да влезете само с биометричен паспорт - това е основното изискване.

Без биометричен паспорт туристът няма да получи виза за Саудитска Арабия и съответно няма да може да влезе в страната. Това се дължи на строгите закони на държавата. Затова туристите се допускат тук с повишено внимание.

СЗО извади СПИСЪК с европейските държави, които пият най-много алкохол, изненадата е голяма!

Италия
В края на 2022 г. италианското консулство спря да приема небиометрични паспорти. Невъзможно е да поставите шенгенска виза в международен паспорт от стар образец, за да пътувате до страната.

Такова нововъведение беше планирано да бъде въведено по-рано, но консулството не бързаше с това. Вече можете да кандидатствате за шенгенска виза в Италия само с биометричен паспорт. Ако се опитате да кандидатствате за виза с международен паспорт от стар образец, консулството просто ще откаже да ви го издаде. И това ще се отрази в историята на получаването на шенгенски визи.

Какво е соло пътешествие - пътешественичка разказва за бъдещето на туризма!

Дания
Дания спря да приема небиометрични паспорти, така че нито един турист няма да може да влезе в тази страна с международен паспорт от стар образец. Ако получите шенгенска виза в консулството на друга държава със стар паспорт, тогава тя ще бъде отбелязана с -DK.

Това означава, че можете да влезете във всяка държава от Шенгенското пространство с изключение на Дания.

И проблемът е във вида на паспорта, тъй като страната не приема всичко. Човек просто няма да бъде качен на влак или самолет, пресичайки границата. Така че не си струва риска. 

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Бай Ху

Бай Ху 31.05.2023 12:08

Алоуу, Италия и Дания са в ЕС, дотам се оди само с лична карта, кви паспорти, кви визи, кви биометфични данни ДГЕ.

Дидо

Дидо 01.06.2023 8:28

А ние влизаме в Италия и Дания с л.к. Явно статията е преписана от сайт в държава извън ЕС. Както винаги, сигурно от руски.

хи хи хи

хи хи хи 01.06.2023 17:59

Що пишете глупости бре, руски прости марули ли сте, по бързо се минава с международен паспорт, но може и с л.к. ?!