logo

Защо алжирските жени нe крият своите любовници, а мъжете си забулват лицата?

Защо алжирските жени нe крият своите любовници, а мъжете си забулват лицата?

Алжир е истинско царство на матриархата. Независимо, че това е ислямска държава, правилата в нея се различават от общоприетите в подобни страни. По-скоро всичко е наобратно. Там лицата си закриват не жените, а мъжете, а на жените не само, че не се забранява да имат любовници, а напротив - това се поощрява от обществото. Звучи прекрасно, нали?!

Туарегите са един от най-особения народ в Африка, който се е зародил още в дълбоката древност, съхранявайки културата  и традициите си. 

Някои от тях могат да изглеждат наистина необичайно за съвременния свят.
Особено, ако се отчете фактът, че сегашните туареги живеят на територията на мюсюлмански държави, където има съвсем други правила и то напълно противоположни.

Един от примерите е именно матриархатът. Навярно само при туарегите се счита за напълно нормално, когато преди сватбата момичетата имат по няколко любовника и не само, че не крият това, но дори се и хвалят с тях.
А мъжете след достигане на пълнолетие започват да носят дълъг шал, който крие цялото им лице, оставяйки малка цепка само за очите.

И така, туарегите по вероизповедание са мюсюлмани. Но странното е, че мъжете и жените като чели са сменили местата си. В обикновения ислямски свят момичето след навършването на определена възраст слага на лицето си шамия, крие го от страничните погледи и води смирен начин на живот.

При туарегите нещо подобно става с мъжете - още от детството бащата учи сина си как да връзва шала си, покривайки косите и лицето, а в деня на пълнолетие младежите получават от баща си двете най-важни за живота им оттук нататък вещи - меч и тагелмуст - шал с индигов цвят, с който ще си покрива лицето. 

При жените пък е съвсем друго. Не само, че не закриват лицето си, както е прието, но могат да имат неограничено количество любовници и интимни връзки до момента, в който не се омъжат. 

И това не е всичко. Често туарегските мъже са неграмотни, което не може да се каже за жените. Именно те са пазителките на тредициите, правилата и културата. Мъжете воюват, жените управляват във всички сфери на живота. Те са собственичките на цялото семейно имущество, домът се води на тяхно име, а също камилите и козите. При развода жената решава как да раздели имуществото си, като дори може да остави съпруга си без нищо. Децата по право също остават при жените. 

Подобна сексуална свобода при жените при предбрачните връзки понякога води и до нежелана бременност, но дори и тогава това не е нещо страшно, което се осъжда. Всичко, което трябва да се направи, е да се намери подходящ баща.

Като начало в племето изчакват да се роди детето, след което на общо събрание започват да търсят вероятен баща, гледайки на кого от мъжете най-много прилича бебето. 

Сватосването също е доста необичайно. Младежът отива при жената и се старае да я впечатли с умението си да пее за любов, говорейки й красиви слова. Ако й хареса, вечерта те правят секс, ако не - търсенето на съпруг продължава.

И все пак, след брака страничните връзки са забранени, тогава те се смятат за измяна, която се наказва строго.

А по отношение на шала който носят - туарегите се отнасят към него доста внимателно, смятайки, че той прогонва злите духове на пустинята. Затова и никога не ги молете да свалят шала си или пък да ви го продадат./pochivka.blitz.bg.

 


 

Коментирай