Доматеният сок в самолет е класика, която много пътници избират, дори и да не го пият в ежедневието си. Защо се случва това? Отговорът се крие в комбинация от няколко фактора, свързани с характеристиките на тялото ни, когато сме на голяма височина.
По време на полет налягането и влажността в кабината на самолета се различават значително от обичайните условия на земята. Тези промени засягат пряко нашите вкусови рецептори.
Изследванията показват, че на надморска височина усещането за вкус се притъпява: соленият и сладкият вкус се усещат по-слабо, докато киселото и умами, напротив, стават по-изразени. Именно умами вкусът, присъщ на доматения сок, става особено богат, което го прави доста привлекателен за пътниците.
Също така не забравяйте за физиологичните промени. По време на полет тялото може да се дехидратира поради сухия въздух в кабината.
Доматеният сок, благодарение на своя състав, помага за утоляване на жаждата и попълване на дефицита на течности. Освен това съдържа много полезни вещества, като витамини А и С, които поддържат имунитета.
„В самолета трябва да пиете обикновена вода, както и доматен или портокалов сок. Това е за профилактика и за разреждане на кръвта", съветват лекари.
"Доматеният сок е естествен антитромбоцитен агент, който съдейства за това. Доматеният сок е за тези, които страдат от диабет, а портокаловият - за тези, които нямат това заболяване. И тогава трябва да се разсеете с някои положителни мисли “, подчертават експертите.