logo

"Златният" квартал на Истанбул ще ви потопи в различен свят СНИМКИ

"Златният" квартал на Истанбул ще ви потопи в различен свят СНИМКИ

Истанбул няма нужда от представяне. Град с дълга история, стоящ на кръстопът между Европа и Азия. Истанбул ежегодно привлича милиони туристи, които искат да се озоват под древните арки на Света София, да се докоснат до османското минало на страната в луксозния интериор на султанските дворци или да хапнат традиционен турски геврек - симит, докато гледат Босфора.

Може да изглежда, че Истанбул е твърде пренаселен и хаотичен. Това отчасти е вярно дори във времена на коронавирус, с всичките им ограничения. Тук обаче можете да намерите и тишина и спокойствие – например на брега на Златния рог. За това какво може да предложи на пътника районът, който доскоро се смяташе за един от най-депресираните и бедни от тези, разположени в централната част на града, прочетете в материала ни.

От стриди за султана до фабрики и бедняшки квартали

Златният рог или Халич, както го наричат ​​още в Турция, е залив, вдаващ се в Босфора и разделящ европейската част на Истанбул на южна и северна половина. Хората по бреговете му се заселват дълго време - именно в устието на Златния рог през 7 век пр.н.е. е основана византийската колония, която по-късно се превръща в известната и дори може да се каже, легендарна столица на Византия Империя, Константинопол.

Едно време тук са живели етнически гърци, а през Средновековието по бреговете започват да се появяват квартали на местни евреи и търговци, пристигащи от италиански градове-държави като Венеция , Генуа и Пиза.

През по-голямата част от историята на Златния рог районът е в разгара си. Тук са построени големи пристанища за търговски кораби, появяват се църкви, синагоги и джамии и са уловени огромен брой различни видове риба. В залива е открита гигантска риба тон, а по време на Османската империя в местните води са добивани стриди, които са изпращани на трапезата на самия султан.

Златният рог обаче беше известен не само поради активната икономическа и стопанска дейност, която се развива около него, но и благодарение на живописните гледки, които художниците пренасят върху платна, а пътуващите тук ентусиазирано разказват за пейзажите, които са видели в техните бележки, наричайки ги почти най-красивите в цял Истанбул. Такава слава, а в същото време и европейското име, заливът, както се смята, дължи преди всичко на залезите, които оцветяват бреговете и водите му в същия златист цвят.

Как стюардеса може да си купи чанта за 6 бона

Разбира се, има и други версии за това откъде идва думата „златен“ в името на залива. Според една от тях при превземането на Константинопол от османските турци през 1453 г. местните жители започват да изхвърлят във водата цялото натрупано злато, за да не го получат завоевателите. Подобна интерпретация обаче трудно може да намери истинско потвърждение, така че трябва да се третира по-скоро като една от градските легенди.

Ако дори през 19 век Халич процъфтява, то вече в средата на новия век районът постепенно започва да запада. Първо тук се излива поток от мигранти от други, по-малко богати региони на Турция, по-специално от Анадола, а след това тук започна бързо и хаотично изграждане на промишлени предприятия. В резултат на това някога завладелите с красотата си брегове се оказват застроени с бедни квартали и фабрики, които изхвърлят отпадъци в залива, а рибите, които някога са обитавали местните води, започнаха да измират. Златният рог продължава да остава в такова катастрофално положение до средата на 80-те години на миналия век, когато властите в Истанбул все пак решават да се заемат с неговото възраждане.

Между два свята

Трябва да се отбележи, че усилията на служители, еколози, градостроители и други специалисти не са били напразни. За да се забележи това, не е необходимо да се изследват доклади за намаляване на концентрацията на вредни вещества във водите на залива и увеличаване на популацията на морския живот. Достатъчно е само да се разходите по насипа на парка Золотой рог, който се появи на един от бреговете на залива.

Кокетни тревни площи, пътеки за любителите на сутрешния джогинг и колоездене, футболно игрище, спортни площадки, където се разхождат жени в хиджаби на различни възрасти, известната истанбулска котка, спокойна алея - всичко това настройва към спокойно настроение и изглежда някак напълно различно от това, което вие очаквате да видите в Истанбул и това, което всъщност можете да видите в много други области.

Тайланд олекотява правилата за влизане за чуджестранни туристи

Има и няколко хотела в района срещу парка. Туристите не спират тук толкова често, колкото например в Султанахмет, но това има своя чар - можете да се разхождате по улиците абсолютно свободно, без да се промъквате през тълпите и без проблеми спазвайки социална дистанция, чието значение е било важно.

В същото време стигането оттук до основните центрове на привличане на туристите е доста лесно - районът се намира между така наречения стар град, където са съсредоточени най-значимите исторически паметници - катедралата Света София, от 2020 г. в джамия по решение на турския президент Реджеп Тайип Ердоган , Синята джамия и двореца Топкапъ и квартал Таксим с известната улица Истиклял, магазини, ресторанти и многобройни барове, които работят дори късно през нощта, където изглежда никой не е чул на пандемия.

С кола в двете посоки се стига за 15-20 минути - това обаче не отчита задръстванията, които естествено се случват в Истанбул, като в огромен мегаполис с повече от 17 милиона жители.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Vladimir

Vladimir 18.12.2021 4:02

Турция е красива страна и има какво да се научи и да се види