logo

Журналист от "Гардиън" се качи в нощния влак Истанбул-София и остана без думи

Журналист от "Гардиън" се качи в нощния влак Истанбул-София и остана без думи

Нощната линия беше подновена през април тази година, след като беше спряна през 2020 г.

Нощният влак от Истанбул до София е сред номинираните за „Най-добро пътешествие“ за 2023 г. в класацията на платформата за пътуване Lonely Planet.

Нощната линия беше подновена през април тази година, след като беше спряна през 2020 г. Когато беше пусната през 2017 г., тя беше обявена за наследник на по-старите железопътни маршрути, включително и такива, използващи името на „Ориент Експрес“.

Том Хал, журналист от „Гардиън“, се качи на този влак от гара в Истанбул и разказа впечатленията си от това вълнуващо пътешествие.

Невиждан рекорд: Пуснаха най-дългия пътнически влак в света ВИДЕО

Той разказва, че е поел на път от Халкалъ, "невзрачна крайградска гара, която сега е начална точка на този нощен влак".

"Управителят на влака ме насочи към моето спално купе от епохата на 90-те години на миналия век. Домът ми за през нощта беше климатизиран, с електрически контакт, но без Wi-Fi и, необичайно, с хладилник, зареден с вода и няколко закуски", споделя той.

Авторът подробно описва и граничната проверка на ГКПП Капъкуле/Капитан Андреево - "най-натоварената сухопътна граница на ЕС". Проверката на пътниците е отнела около час от турската страна и още толкова от българската. На всички е станало ясно, "че пътуването с този спален вагон не гарантира спокойна нощ".

"На закуска пристигнахме в Пловдив, известен с римския си театър и добре запазените дървени сгради от XIX век. Това е отлично място за спиране. Последното изкачване през планините до София се извърши на дневна светлина, като се откриха гледки към скалисти хълмове и горски потоци", споделя впечатленията си Хал.

Той отбелязва, че на борда на влака не е имало храна, но са се продавали кафе и чай.

"Около 9:30 ч. влакът пристигна на софийската жп гара от комунистическата епоха и аз се качих на метрото в центъра на града за късна закуска", посочва още авторът. 

По думите му "незабравимото пътуване с влак между два различни града" му е предложило "пауза за размисъл и приключения по паралелни релси, простиращи се през Югоизточна Европа и отвъд нея".

Забравете самолетите! С тези влакове ще обиколите цяла Европа през 2022 г.

Експресът Истанбул-София се движи ежедневно в двете посоки. Той тръгва от гара Халкалъ, на 45 минути път от центъра на Истанбул, в 20:45 ч., а планираното пристигане в София е в 9:35 ч., но граничните процедури могат да доведат до закъснения, отбелязва вестникът. В обратната посока влакът тръгва от София в 18:30 ч. и пристига на Халкалъ в 05:34 ч.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Чака

Чака 26.11.2022 13:10

Какво е това "гардиън" ?????

Пешо

Пешо 26.11.2022 18:40

Вестник, бе бате!

Гост

Гост 27.11.2022 16:19

Щом не знаеш що е Гардиън .......

Стефан

Стефан 27.11.2022 23:05

Що не забелязвам никъде, че влакът е турските държавни железници. Да беше се качил в БДЖ

Няма влакове

Няма влакове 28.11.2022 13:33

Влак до истанбул няма ! Къде видяхте билети

izgrew@abv.bg

[email protected] 28.11.2022 15:36

Горкия тъпанар, от Гардиън. Представете си и тук живеят хора. Дееба и смотаните ингилизи.

diidimitrov

diidimitrov 28.11.2022 18:23

Понеже някой по долу в коментарите хули БДЖ, та скоро пътувал ли е София- Бургас със спален вагон? Хайде да попътува и тогава пак да пише тук...И не- не работя и не съм служител на БДЖ

Пепа

Пепа 28.11.2022 18:56

Пътувах със същият влак до Истанбул и обратно.Наистина хората са на ниво по вежливост и отношение. Във влака е голяма чистота не е като нащи влакове. И нее хубаво да обиждате хората то си личи кой какъв е по писането .

iv66pif

iv66pif 03.12.2022 8:30

Непременно ще се възползвам от подновяването на линията Истанбул- София ,това е възможно за ново приключени.