logo

Български водолази заснеха най-отровното същество в Черно море ВИДЕО

Български водолази заснеха най-отровното същество в Черно море ВИДЕО

Запомнете я и нея докосвайте, тя се спотайва заровена в пясъка и дебне, съветват експертите

Най-отровното създание в Черно море беше заснето от водолази край Созопол. Клипът беше публикуван на Фейсбук страницата на Sub Diving.

„Натъкнахме се на най-отровната риба в Черно море - Морският дракон! Запомнете я и нея докосвайте, тя се спотайва заровена в пясъка и дебне някоя малка рибка, за да се нахрани! Ето за това се учим във водолазният курс, да внимаваме по време на водолазното спускане и да държим във всеки един момент перфектната плавучест!“, пишат водолазите.

Как да разберем, че сме попаднали в мъртво вълнение и как да се измъкнем

От коментарите става ясно, че опасната риба може да бъде срещната и на гръцките плажове чак до Кипър.

Оказва се, че доста хора са пострадали от нея и заплаха в никакъв случай не е за подценяване.

„Тази риба ме прободе в Гърция на плиткото на охраняем плаж. Болката е много силна пареща, като че ли ти инжектират киселина. Зачервява се и се подува много бързо, като пълзи към здрава тъкан пред очите ти Стигнах до Бърза помощ. Лекувах се два месеца с антибиотици, обезболяващи и противоалергични. Ако не се реагира бързо прави невропаралитични трайни усложнения, когато е убола дълбоко. Това ми казаха и гръцките и българските лекари, аз също съм лекар.

От тогава само с обувки за вода в Гърция щом сме на плаж Но от българската болница ми казаха, че всяка година има и тук усложнени пострадали от нея! Пазете се, боли много и продължително!“, пише Петя Попова.

 

„Като потърпевш ще кажа само че бях във реанимация със опасност за живота след 4-5 часа агонизираща болка във приморско след 4 вливки на орбазон, без резултат карат ме във окръжна Бургас където колабирам във 5h и се събуждам във 23h докторите казват че ако е била лявата ръка сега щях да съм спомен сега съм със трайно увреждане на ръката така че изцепки от сорта мен ме е удряло не е нищо особено ги прескочете. И ще ви кажа сам още нещичко за самата болка сложете ръката под един валяк и много бавно ви мачка и нищо не може да направите. Но няма страшно вие пак си вярвайте“, обяснява и Ерол Алиев.

Тъмната страна на един от най-популярните острови в Гърция

„Морския дракон го прави опасен това, че се крие в пясъка на плитчините и често хората го настъпват. За съжаление дракона не е най отровната рибка в Черно море. Има една риба, нарича се СКОРПИТ и е адът на повечето рибари. Често се лови в мрежите, много повече бодли и шипове от дракона и в пъти по отровна. В този ред на мисли ще ви кажа, че дракона се чисти и се яде... Въпреки отровата си. Съветвам ви да се къпете с неопренови обувки за плаж“, допълва Людмил Русев.

Мнозина пък се хвалят, че хващат и готвят рибата, която била много вкусна. Трябвало само да се внимава със страничните шипове.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Kamюшa

Kamюшa 01.08.2023 16:26

Без изкуфялото грани от Варна hmmm изобщо не влизам в морето!

DRAKONAT

DRAKONAT 03.08.2023 15:53

trebe da si lud da vlizasch vCherno mure

Манаф

Манаф 03.08.2023 16:44

Боц в дупето.

опетков

опетков 04.08.2023 7:09

Красива малка рибка. Ловили сме ги много, но си носиме специални хирургически клещи когато вадим въдицата. Както се вижда и от кадрите, тя не се заравя в пясъка и няма как да я настъпиш. Освен това бяга от хората, както и всичко друго живо по земята.

Георги

Георги 04.08.2023 7:24

Ха,ха,ха е да не би да се върнем от Гръцкото на българското мръсно море и така няма да стане!

Kreti

Kreti 04.08.2023 8:49

Тая гад ме е убождала в Бибионе Италия ,болката е много гадна, никога няма да го забравя. Но измуквате част от кръвта на убоденото място и после се топите в вряла вода за да отмине по бързо.

Пешо

Пешо 04.08.2023 10:49

Ловя и хапвам дракон с удоволствие. Като го извадя, бой с джапанката, заковавам го с вилица и с клещички вадя куката. Изрязвам перките на гърба и страничните шипове с ножче и готово. Пробождал ми е ръката - поду се леко, поболя един два дни и ми мина, без посещение на лекар. Може да е индивидуално.

Василев

Василев 06.08.2023 9:39

Браво на българските водолази!