Порциите на храната, която си поръчваме по морето, намаляват, а цените не спират да се увеличават.
"Тази година започнахме сезона със студен май и много дъждовен юни. Повечето резервации започват в края на юни - юли, пикът е след 20 юли до средата на август. В началото на сезона наблюдаваме доста празни хотели", заяви експертът от Института за анализи и оценки в туризма Константин Занков пред Bulgaria ON AIR.
Прогнозите все пак са за силен летен сезон, който може да достигне и задмине нивата от предпандемичната 2019 г. По отношение на цените, той уточни, че поскъпване има в цял свят, а цените по морето варират и всеки може да избере мястото, което го устройва.
Гърция въвежда безумни забрани и пак се пука по шевовете от българи
До думите му почивката в Гърция не излиза по-евтина от тази в България.
"При all inclusive офертите в България почивката дори излиза по-евтина. Тя е избор основно за семейства с деца, които планират разходите си, имат свободата да хапнат по всяко време, за децата да има сладолед, да няма стрес в търсене на места за обяд или вечеря", уточни Занков.
Той допълни, че и почивка в студио под наем пак не излиза по-евтина в Гърция.
"Гърция и Турция са прекрасни дестинации, българинът обикновено пътува няколко пъти в сезона - няма лошо човек да опознава различни места. Все по-често хората отскачат за един уикенд в Гърция, след това и на почивка в България", каза още гостът.
Проблемът, който очерта, е че резервациите са концентрирани основно в силния летен сезон и трябва да се помисли за целогодишна заетост на местата за почивка.
Председателят на Варненската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите Павлин Косев заяви, че в морската столица този проблем не се усеща, тъй като районът привлича туристи през четирите сезона с богата фестивална и културна програма. Косев подчерта, че поскъпването не е съразмерно с инфлацията и разходите на хотелиери и ресторантьори.
"Ползваме буфери, така че продажната цена да не бъде максимално увеличена спрямо увеличената себестойност на услугата, защото и клиентите са поразени от инфлацията, нямаме интерес да губим клиенти с високи цени", заяви Косев.
Хотелиерът каза също, че цаца може да се намери и за 5 лв., и за 10 лв. за около 300 грама порция, зависи откъде е купена и дали е прясна или замразена. Той обясни и защо има тартор по 5 лв. по морето.
Нашенци категорични: По-добре уикенди в Гърция, отколкото „лукса“ Черно море
"Много хора смятат, че тараторът е кисело мляко, вода и краставица - но в цената се включва и работната ръка, която става все по-скъпа, обслужването, режийните разходи също влизат в тази цена, себестойността е една малка част", поясни Косев.
Коментирай
оня 21.06.2023 9:57
А кой ще яде скъпата, непочистена и до горчиво препържена в гранясало украинско олио цаца? Бедният турист. И после плаща яко за ползване на тоалетна. Е, може и в морето.
гого 21.06.2023 10:10
Цацата ли е нивото за храна на почивка??!СМЕШНИЦИ!.....
Дом Периньон 21.06.2023 13:10
Естествено,че не по-евтина. Нсй-евтината риба там е порция гаврóс ,която е 10 евро навсякъде. Това е тяхната цаца. Не виждам кво все реват българите. Цените са по-ниски тук по заведенията значително и това е безспорно. Който твърди друго, явно или лъже,или не е стъпвал в таверна.
[email protected] 21.06.2023 16:58
ама не разбрахте ли, че никой не ще вече да ходи в Лайноморието? каквото и да напишете, не става! мръсотия, чалгария, скапана храна, нагли мутри и ман гали, Мерси!
Този, 21.06.2023 18:07
Докато ни управляват мутри и рекетьори ще сме на този хал-дъното във всички показатели Няма място за сравнение, а и не винаги цената е най важна има и мн др фактори.....
ЛАС ВЕГАС 22.06.2023 6:38
ТИМАЖИТЕ ОДАРТЯХА СЕГА Е ПО СПОКОИНО ВЪВ ВАРНА НО СЕ НАВОДНИ СЪС СЕЛСКИ Н ЕРЕЗИ И ДРАЗНЯТ КАКТО И МИКС РУСКОГОВОРЯЩИ ПРЕВЗЕХА ВАРНА
боримеч 22.06.2023 6:54
чии хуи търсите там като не ви харесва не ходете
боримеч 22.06.2023 6:56
чии хуи търсите там като не ви харесва не ходете
боримеч 22.06.2023 6:56
чии хуи търсите там като не ви харесва не ходете
Будала 22.06.2023 9:48
То затова на морето е празно ,а на Кулата опашка.Щото там скъпо...хаха. Трудно се печели клиенти,а лесно се губят.
Гърция 22.06.2023 18:03
Може гавроса /хамсия/ да е 10 евро,но е пресен и няма да се притесняваш,че ще загубиш дни да киснеш в тоалетната.Обслужващия персонал е любезен,а не като на Черноморието груб и невъзпитан.
Пламен 22.06.2023 20:29
От 2017 не съм стъпвал на нашето море, няма и да стъпя. Навалица и лоша храна. В Гърция си имаме няколко места на които ходим. Последните няколко пъти ходим в едно малко селце - супер плаж с хубав пясък, хора не много или малко и рибката винаги прясна.
До дом 23.06.2023 6:47
Да тук е малко по евтино от добрата Стара Елада, но и порцийките тук са двойно по мънички, а за качеството без коментар! За морето също!!!
Гого 23.06.2023 14:59
И каква е тази снимка от Италия?