logo

Езеро, което предлага изживяване като ходене по луната

Езеро, което предлага изживяване като ходене по луната

Температурата в Баракуда се сменя драстично през няколко метра

Разположено на северния бряг на остров Корон във Филипините, езерото Баракуда предлага уникално гмуркане. Каквото и да е името, няма страх от баракуди, идващи от дълбините. То е кръстено на огромния скелет на баракуда, намерен там.

Езеро, което предлага изживяване като ходене по луната

Но Баракуда все още крие изненади. Езерото, наричано още Лулуюан заради кристално синята вода на повърхността, е топло 28 градуса по Целзий, но на дълбочина от около 13 метра температурата се променя драстично и се повишава до 38 градуса по Целзий, за да бъде отново студено на дъното.

Причината за това е смесването на прясна и солена вода в езерото, а тънката граница, която ги разделя, се вижда ясно на две места: на 4 и 14 метра. Тези, които са го видели, казват, че изглежда като дълго, тънко, тъмно сиво хоризонтално торнадо в далечината.

Огледалото на Венера ще ви направи по-красиви и то безплатно

В комбинация с варовиковите форми, които се издигат от дълбините и продължават над повърхността, се създава почти нереална гледка.

Усещането от опознаването на топлите и студените части на езерото се описва от водолазите като безтегловност, сякаш се разхождате по луната.

Но освен това „астронавтско“ изживяване, една от специалните характеристики е специфичното пясъчно дъно, което се смесва с калта, създавайки копринена повърхност. На дълбочина от приблизително 34 метра водата се променя от синя в кафява.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай