logo

„Гардиън“: Северното Черноморие е райски кът за отдих

„Гардиън“: Северното Черноморие е райски кът за отдих

Тръгнете по бреговата линия на природния резерват „Калиакра“, където се намира и нос Калиакра, за да наблюдавате богатия птичи свят на този район

Търсите евтина почивка на плажа? Насочете се към Източна Европа и най-вече към Балканите. Хърватия, България, Албания и Черна гора предлагат знойно слънце и изгодни цени през месеците юни и септември, твърди „Гардиън“. На първо място британското издание препоръчва България и по-точно плажовете на север от морската ни столица Варна.

Когато си представят 378-километровото черноморско крайбрежие на България, повечето хора се сещат за големите курорти като Слънчев бряг и Созопол, където купонът тече денонощно. Но ако се насочите на север от пристанището на Варна към румънската граница, крайбрежието е по-малко оживено, пише авторката на „Гардиън“ Мария Новакович.

Град на адриатическото крайбрежие е обявен за най-гостоприемната дестинация за 2023 г

До 2016 г. всяко лято Каварна пулсираше под звуците на хеви метъла по време на Каварна Рок Фест. Но сега градчето е приятно и спокойно място с дълъг градски плаж и голям природен резерват в непосредствена близост. Изкачете се до нос Чиракман, за да се насладите на прекрасна гледка към крайбрежието. И не пропускайте да разгледате останките от византийската крепост Бизоне, съветва Новакович, посочва БНР. 

Ако се озовете в Каварна между 30 юни и 1 юли, ще присъствате на една от най-интересните традиции в България. Вдъхновени от песента July Morning на Uriah Heep, хората се събират около лагерни огньове по плажовете на Черноморието, пускат музика и посрещат първия изгрев на месец юли, не скрива удивлението си авторката на „британския ежедневник. Тя препоръчва на туристите да отседнат в хотелите на Каварна, предлагащи уют и комфорт на достъпни цени, както и да отскочат до близката мидена ферма с прекрасна гледка към морето.

Тръгнете по бреговата линия на природния резерват „Калиакра“, където се намира и нос Калиакра, за да наблюдавате богатия птичи свят на този район, продължава Мария Новакович. Тук ще видите руините на цитадела от VIII век. А когато погледнете надолу, пред вас и ще се разкрие един от най-красивите плажове на цялото крайбрежие, сгушен в залива Болата, чийто тюркоазени води ярко контрастират с околните пясъчни скали, разказва още авторката на публикацията.

„Дейли Мейл“: Това е Ривиерата, но не във Франция, а в България

По-нататък тя възпява прелестите на албанските плажове, простиращи се от пристанището Вльора на Адриатика до курорта Саранда на Йонийско море. В Република Хърватия, публикацията ни препоръчва да отседнем в тихото курортно селище Милна и да обиколим околностите с колело. А за Черна гора – да избягваме на всяка цена Будва и Котор в активния сезон и да се насочим към близкото градче Петровац с чудесните пясъчни плажове и приятни маршрути, следващи бреговата ивица.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Tengu

Tengu 22.02.2023 15:42

Защо не е описала нелегалните къмпинги на Крапец и Езерец, където природата плувна в айна и мазни чалгари. Последните 3 години е кошмар пълчища цапащи чалгопитеци ровят дюните на Дуранкулашкият резерват с раздрънканите си коли и кемпери трета ръка.

Справедлив

Справедлив 22.02.2023 16:41

Малко са нашите "боклуци" че и приемаме такива от вън. Трябва да си затворим държавата и да я почистим за няколко десетилетия от "боклуците" - наши и външни!

rocker

rocker 01.03.2023 9:41

Че то най-хубавото нещо на Каварна беше рок феста.

Тафо

Тафо 01.03.2023 10:25

Северното Черноморие е Албена и онова кътче , което харизаха на руснаците нашите продажници!