logo

Германските медии бесни: "Хърватският туризъм се превърна в грабеж"

Германските медии бесни: "Хърватският туризъм се превърна в грабеж"

Един от факторите е високата инфлация в страната

Анализирайки цените на хърватското крайбрежие, "RTL" задава въпроса дали Хърватия ще остане достъпна за повечето туристи или ще се превърне в дестинация, запазена за богатите. 

Наблюдава се значително увеличение на цените на различни услуги, включително ресторанти и заведения за обществено хранене.

Според "RTL" може да се отбележи, че цените в Хърватия са се увеличили значително. Дори за основни неща като плажна топка или сладолед туристите вече трябва да бръкнат дълбоко в джобовете си. Цените на храните и напитките в ресторантите също са се увеличили значително, пише немският портал.

Обявиха най-безопасната за пътуване страна в света

Някога Хърватия беше популярна с достъпните си цени, привличайки туристи от цял ​​свят. Сега ситуацията се промени, но въпреки това страната се превърна в една от най-търсените дестинации за почивка. Въпросът е дали тази тенденция е устойчива на фона на растящите цени, продължават германците. Така например в Дубровник цената на топка сладолед достига пет евро, докато в Ровин един бургер струва 22 евро. Дава се пример с Шибеник, където цената на Aperol Spritz е 11 евро.

Статията изследва причините за това увеличение на цената. Един от факторите е високата инфлация в Хърватия в сравнение с други страни от Европейския съюз. Отбелязва се също, че последиците от пандемията все още се усещат, а въвеждането на еврото в началото на годината допълнително повлия върху изменението на цените.

Необяснимата история на най-малкия вулкан в света

В заключение "RTL" пише, че не само в Германия цените са високи и предполага, че насладата от любими деликатеси като коктейли или сладолед, с тази тенденция, може да се превърне в лукс за много туристи, независимо от дестинацията.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

Коментирай

хамрун Вадуцки

хамрун Вадуцки 18.08.2023 21:00

То навсякъде скочиха цените, я да видят цените на същите стоки на любимата Ибиса