logo

Голяма драма на плажа в Каталуния: Нудистите пропищяха заради хора, които...

Голяма драма на плажа в Каталуния: Нудистите пропищяха заради хора, които...

Асоциацията е изпратила писмо до каталунското правителство с молба за среща за разглеждане на това, което тя описва като „дискриминация“

56-годишният Сегимон Ровира отпочива на целунат от слънцето плаж в Каталуния, когато изведнъж се оглежда и започва да се чувства неловко. Откакто се помни на този плаж идват предимно нудисти, докато сега е обратното – Ровира се оказва заобиколен от хора в бански, разказва The Guardian.

„Преди време, когато човек пристигнеше на нудистки плаж, или се събличаше, или си тръгваше“, споделя Ровира пред изданието. „Сега новодошлите остават по бански и не осъзнават, че в крайна сметка ни карат да се чувстваме неудобно. Това е липса на уважение.“

Ровира и други нудисти в Каталуния отвръщат на удара с кампания, насочена към защита на дългата десетилетия традиция, свързана с около 50 от плажовете в региона.

„Нудизмът не е забранен в Испания, можете да го практикувате на всеки плаж“, каза Ровира, който ръководи Натуристко-нудистката федерация на Каталуния.

„Но за да не притесняваме хората, предпочитаме да ходим на плажове, обозначени като нудистки, където повечето хора са голи. И искаме другите да уважават това.”

5 страхотни места за НЛО туризъм

Асоциацията е изпратила писмо до каталунското правителство с молба за среща за разглеждане на това, което тя описва като „дискриминацията, с която се сблъскват нудистите по плажовете на Каталуния“. 

Колективът вече е започнал да обмисля потенциални искания - от подобрени означения за нудистките плажове до кампания за информиране на обществеността, която може да помогне за насърчаване на уважението към нудизма. Все още не са получили отговор.

В основата на това, което местните медии наричат „текстилната инвазия“, е бумът на туризма и експлозията на социалните медии. Нарастващото количество травъл блогове, които искат да отведат туристите на плажове извън добре утъпканите пътища, разкриват най-девствените и скрити кътчета в региона, като често пропускат техните дългогодишни връзки с нудизма.

Друг път самите плажуващи избират да пренебрегнат тези връзки, минавайки небрежно покрай табелите, които гласят „нудистки плаж“.

Ровира отбелязва, че в резултат на това вече има нудисти, които са спрели да ходят на някои плажове, защото са твърде пренаселени с хора по бански и се чувстват неловко.

Други пък избират да останат облечени, заради тълпите от хора със смартфони, нетърпеливи да споделят красивия пейзаж със своите онлайн последователи, казва още Ровира. По думите му нудистите съвсем не са хора, които искат снимките им да се окажат в социалните медии.

Най-малкият плаж в света ще ви изненада, там няма море СНИМКИ

Някои нудисти все пак упорстват, но в крайна сметка се оказват подложени на присмех, продължителни погледи и понякога забележки. „За съжаление жените обикновено са по-обективизирани или тормозени“, каза Ровира. „Така че те са дискриминирани двойно; за това, че са нудистки и за това, че са жени.“

Надеждата е, че кампанията ще помогне да се гарантира, че някои плажове ще останат безопасни места за нудистите и ще спомогне за запазването на традицията. „Да започнете да практикувате нудизъм, когато сте заобиколени от хора в дрехи, е много сложно“, каза Ровира. „Ето защо смятаме, че е важно да има нудистки пространства, където повечето хора са голи, така че и други да бъдат насърчавани да опитат.“

Посланието е в основата на видео, публикувано наскоро от неговата асоциация, което показва двама туристи, които се натъкват на нудистки плаж - и бързо се събличат.

Видеото има за цел да покаже как двойката се опитва да се възползва от всичко, което според ентусиастите предлага нудизмът. „Правим го заради чувството за свобода“, каза Ровира. „Няма сравнение между това да плуваш в морето гол и по бански. Чувстваш се по-освободен, по-отпочинал, по-спокоен.”

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

хамрун Вадуцки

хамрун Вадуцки 18.08.2023 19:21

След нудистите, ще протестират онанистите

Alex

Alex 18.08.2023 19:52

Мога ли да......Не стига,че джендъросахте цяла Европа,ами и сега искате да принуждавате хората да се съобразяват с вас!Хайде...!Като искате да си размятате атрибутите,идете в гората,може животните да ви изтраят.