logo

Готови ли сте за лятото? Това са трите най-топли морета СНИМКИ

Готови ли сте за лятото? Това са трите най-топли морета СНИМКИ

На планетата има толкова много морета и плажове, но не всички са подходящи за отдих

Когато избираме къде да прекараме почивката си, често мечтаем за морския бряг с живописни плажове. Морето облекчава умората и зарежда с енергия, но къде да отидем?

На планетата има толкова много морета и плажове, но не всички са подходящи за отдих. 

Днес ще ви разкрием кои са трите най-топли морета, в които е удобно да се плува по всяко време на годината.

3. Червено море

Това море е известно със своите коралови рифове и разнообразен подводен свят, за което е високо ценено от водолазите. Поради разположението си в тектонски басейн е доста дълбоко – около 450 м. През лятото водата в Червено море се затопля до +30 °С, през зимата се охлажда, но не под +20 °С.

Мелисани - природното чудо на Гърция, в което ще се влюбите СНИМКИ

В същото време, дори и в най-горещите месеци, то е освежаващо: през лятото температурата на въздуха по бреговете му достига +40 °C. Морето измива бреговете на 8 държави: Египет , Йордания , Израел , Джибути, Йемен, Саудитска Арабия, Судан и Еритрея. В него не се влива нито една река, поради което водата в него е чиста и много солена.

2. Персийски залив

Въпреки името, Персийския залив се счита за море и то най-топлото в света - през лятото водата се затопля до +32 °C, а през зимата температурата не е по-ниска от +18 °C. Това се дължи на малката дълбочина (само 90 м) и факта, че е заобиколен от земя по целия периметър. А горещите страни в близост са Ирак , Бахрейн , Иран , Кувейт, Катар , ОАЕ , Саудитска Арабия и Оман. Река Шат ал-Араб, продукт на сливането на Ефрат и Тигър, се влива в Персийския залив, така че водата в нея не е толкова солена, колкото в Червено море.

Защо на красивите жени им е строго забранено да посещават Армения?

1. Арабско море

Червено море се намира в Индийския океан, а Арабско море е в северната му част. На изток измива полуостров Индостан, а на запад - Арабския полуостров. Това море е много по-голямо и по-дълбоко от първите две, дълбочината му е около 5,8 км. Попълва се от голямата река Инд. През лятото температурата на водата е +30 °C, през зимата е около +25 °C. На бреговете на Арабско море са Джибути, Йемен, Сомалия, Оман, Пакистан, Иран, Индия и Малдивите.

Всички тези морета имат общи черти - те се намират близо до екватора и принадлежат към Индийския океан. Най-често туристите почиват на бреговете си в Египет, Обединените арабски емирства, Израел и Индия, малко по-рядко на Малдивите, заради значително по-високите цени там.

Коментирай