logo

Как е създаден Слънчев бряг – историята, която си струва да научите СНИМКИ

Как е създаден Слънчев бряг – историята, която си струва да научите СНИМКИ

Самият бряг на бъдещия курорт не се е ползвал дори от рибарите, тъй като често Черно море заливало плажната ивица

Всички знаем Слънчев бряг – това е най-големият и най-посещаваният морски курорт в нашата страна. Но каква е неговата история?

Кога е създаден и каква е причината за това.

Днес ще ви представим историята му.

Историята на Слънчев бряг

Създаването на Слънчев бряг се свърза с постановлението на Министерски съвет от 1958 година. Въпреки това, проектирането на селището започва още от по-рано – през 1957 година. Изграждането започва от северна посока – местността се е наричала малката несебърска пустиня.

Това са били безкрайни пясъци, които оформят дюни с няколко кладенеца между тях. Това е било важен източник на водата за хората от района. Въпреки това тази местност не е била от тачените от местното население.

Важно: Трябва да знаете тези неща, ако ще ходите на плаж в Италия!

Причината за това е свързана с така наречението движещи се дюни и неугледна растителност, които са осейвали крайбрежието. Самият бряг на бъдещия курорт не се е ползвал дори от рибарите, тъй като често Черно море заливало плажната ивица.

Как е избрано мястото на Слънчев бряг

Преценява се, че най-благоприятни условия за летуване дава Южното ни Черноморско крайбрежие. Освен това се взема предвид, че морският бряг на юг от нос Емине е най-подходящ за тази цел. Тук има дълбок и спокоен залив с дълбоко и врязано навътре море, голяма и широка плажна ивица, близост до старинен град като Несебър, плитко море на много метри на вътре.

Всичко това са факторите, които оказват влияние върху взетото решение на българските управници.

Малко известен факт е , че строежът започва на място известно като Царската гора от жителите на Несебър. Това е тополова горичка, която е засадено от несебърци.

Замъкът, който трябва да видите преди да умрете - Мон Сен Мишел разкрива тайните си СНИМКИ

Нейното име е свързано с цар Фердинанд, който искал да си има втора морска резиденция след тази в Ексиновград.  По желание на Фердинанд, кметът на Несебър участвал в залесяването. Но идеята на Фердинанд не успяла да се реализира – проектът му бил отказан от Народното събрание.

Историята на построяването на Слънчев бряг

Интересното е, че първоначално строежът на комплекса започва сравнително бавно – почти без механизация, но въпреки това още през 1958 година се появява  и първото заведение в селището.Първоначалната концепция за строежа на комплекса е бил сходен с този на Златни пясъци.

Постепенно се стига до идеята, че са по-ефективни по-големите хотели – тези над 10 етажа.Първият хотел – Калина, посреща туристи още през 1959 година. Малко известен факт е , че това се случва броени минути след като строителите довършват дейността си по хотела. Основно това са били чуждестранни туристи – имало е подготвена церемония по откриването на хотела, но тя не се състои.

Красив и горещ: Това е най-топлият град в България СНИМКИ

Друг интересен момент, че в строителството по това време се е отчитало как самият дизайн на хотела да представя най-добрата страна на българите през чуждите туристи. Първите хотели са изградени в стил на нашата национална артитектура от времето на старите български възрожденски къщи.

Освен това са използвани и елементи, които са свързани с къщите на жителите на Несебър.

Слънчев бряг е първият български курорт, който е удостоен с приза Син флаг през 1995 година, като всяка година след това той продължава да участва в класацията със своите плажове.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Sara

Sara 17.07.2023 16:35

Бай Тошо изсипва колко камиона забравих с таралежи да изядат змиите ето така се създаде Съни Бийч

Атанас

Атанас 17.07.2023 17:16

Коментарите на мойте сънародници са очайващи всичко е на подигравка няма радост няма ентусиазъм а ако говорим за гърция турция хвалби добога . А парите с които са в турция гърция къде ги изкара бе българино . И съм казал в чужбина на море кога видя грък и турчин тук на море

Николай Тонев

Николай Тонев 17.07.2023 19:29

Аз не си изкарвам парите в България. Преди две години реших да си оставя парите на българското черноморие със спомените от миналото. Жалко провалиха ми почивката :( Искаме гърци т турци да ни посещават.

дидо

дидо 17.07.2023 21:01

сега е отврат няма къде да се спре с кола няма сянка боклуци се въргалят включително и живи такива цените са космични наркотиците и пиенето са превърнати в култ

Сл бряг

Сл бряг 17.07.2023 21:54

Вярно е че е било змиярник и над 5000 таралежа са пуснати . Открива се в 1959 год . Беше хубав курорт но след 1989 год стана град...?????.

гошо

гошо 18.07.2023 7:53

Кочина за наркомани и алкохолици.

Капиш

Капиш 18.07.2023 10:08

Демократите опорочиха и съсипаха всичко, мутри строят хотели направо на плажа върху пясъка, разсипаха разкошни дюни, държава няма!Смърт и плитки гробове за всички демократи!

Yuliy

Yuliy 19.07.2023 7:03

Таралежи се доставят за друг голям български морски курорт в този период.Лично съм ги виждал.

Атанас

Атанас 19.07.2023 14:57

hmmm, ако всички хукнат към Гърция, кой ще яде скъпата, непочистена и до горчиво препържена в гранясало украинско олио цаца?

gaben27@abv.bg

[email protected] 19.07.2023 16:46

Някога беше класен курорт.Златни пясъци,бяха тясна пясъчна ивица, и мътно море.Слънчев бряг,съчетаваше планина с море,при това чисто.Сега нито един от тези морски курорти не съществува в предишния си вид. Презастрояване, и съсипване на плажната ивица.

djima

djima 23.07.2023 18:48

към сара...... 3 камиона са таралежите от италия..... но са разтоварени в резиденция перла не в сл бряг... лично съм присъствал и участвал в акция таралеж