logo

Колко пари да си приготвим за почивката това лято

Колко пари да си приготвим за почивката това лято

Билетите на нискотарифните компании от 10,99 евро остават в историята, обясни експерт

Над 8 млн. туристи се очаква да посетят българското Черноморие това лято. Това каза пред БНТ директорът на Института за оценки и анализи в туризма Румен Драганов. От тях - около 3,2 млн. чужденци и 5 млн. българи, поясни той.

Проф. Драганов съветва тази година да подготвим същия бюджет за лятната ни почивка, какъвто сме имали през изминалото лято.

"Тогава имаше голям скок в инфлацията, но нямаме основание сега да говорим за поскъпване този сезон. Затова най-умното е - придържай се към бюджета от миналата година. Можеш точно за този бюджет да получиш всичко, което си имал и миналата година. Така че всичко е въпрос на възможности - имаш пари - пръскай, ако не - прецени бюджета си", каза той.

Нашенци категорични: По-добре уикенди в Гърция, отколкото „лукса“ Черно море

Според него изливането на водите от "Нова Каховка" в Черно море няма да предизвика влошаване на качеството на морската вода у нас.

"Ние, тръгне ли сезонът - или ще се появи акула в морето, или планктон, който цъфти, или някаква форма на замърсяване. Ние в туризма сме изключително отговорни по отношение на живота и здравето на туристите. Сигурността е приоритет номер едно, защото ако е заплашена сигурността на туристите, няма туризъм. В Черно море се вливат Дунава и още няколко големи реки. Те да не би да са пречистени - не. Това е функцията на моретата и на океаните, че тези реки, които се вливат в тях, ги пречистват", каза той.

Значителен ръст има и в търсенето на самолетни билети като до края на годината са изкупени голяма част от пътуванията в чужбина, допълни Драганов.

Около 30% са поскъпнали цените на пътуванията със самолет, заяви комуникационният директор на Летище София Росен Бъчваров. Според него билетите на нискотарифните компании от 10,99 евро остават в историята. Сега най-ниските цени варират между 30 и 50 евро.

Това лято започва голям ремонт на Терминал 2 на Летище София, който може да причини неудобства на пътуващите. Ще се подмени изцяло багажната система, гишетата ще бъдат реконструирани, ще бъдат построени нови търговски обекти.

Министърът на туризма: Върнахме се във върховете на световния туризъм

"Летището се налага да бъде ремонтирано в движение, което вероятно ще създаде неудобства, за което се извинявам предварително. Но пък ще стане едно много по-приветливо място от това, което е в момента", каза Росен Бъчваров.

До 2030 година трябва да е готов и Терминал 3 на Летище София.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай