logo

Любопитно: Какво има на гръцките острови, които Бил Гейтс иска да купи

Любопитно: Какво има на гръцките острови, които Бил Гейтс иска да купи

Плажовете на архипелага са покрити със златист пясък и са скрити в тихи заливчета

Само преди няколко дни стана известно, че милиардерът и основател на Microsoft Бил Гейтс иска да купи няколко острова в Гърция. Групата острови се казва Петалий и начислява 10 броя. 

Малко хора бяха чували за тази местност преди милиардерът да пожелае да ги притежава. Бил Гейтс е готов да преброи 26 милиона евро за островите. Тази огромна сума повдига няколко важни въпроса. Какво има там и защо са толкова апетитни? 

Малката островна група се намира в южната част на залива на остров Евбея. Нито един от тях не е населен.

Плажът-пуканка, който е покрит с 4000-годишни корали СНИМКИ

За сметка на това, природата им прилича на тропически рай, случайно попаднал в в Егейско море. Тук дивата природа и недокоснатата красота на пясъчните плажове и ниските, покрити с дървета възвишения са в съвършен баланс с прозрачната и по карибски синя вода, която ги заобикаля.

Скалистото дъно е покана за гмуркане и през последните години е редовна дестинация за почиващите на остров Евбея (Евия).

Плажовете на архипелага са покрити със златист пясък и са скрити в тихи заливчета.

Миналото на Петалиите

По време на османската власт островите са имали необикновена съдба - там е бил настанен харемът на прочутия османски военачалник Омер Паша. В началото на 19-и век гръцката държава дава островната група на руския император Николай Първи като благодарност за помощта на Русия в освобождаването на Гърция.

През 1867 г. наследникът на Николай I - Александър II, подарява островната група на Олга Константиновна по повод сватбата й с гръцкия крал Георгиос I, който по-късно продава островите на гръцки собственик на кораби.

През 2019 г. островите за пръв път влязоха в новините, когато част от тях - Трагониси и Херониси, бяха обявени на търг от гръцката банка "Алфа", заради неплатени задължения към нея от над 1 милион евро от собственика им, Марис Емперикос, собственик на кораби.

Сред прочутите собственици на част от островите (около 200 акра) през годините са и двете деца на Пикасо, Клод и Палома.

Само три от островите досега са използвани за луксозни убежища от своите собственици, като на тях има постройки - достолепни семейни вили, издигащи се сред тропическата красота, но нищо прекалено или в холивудски стил. Достъпът до тези три острова от години е забранен, тъй като са частна собственост, но любопитните туристи могат да ги разглеждат от плаващи в залива лодки, както и свободно да акостират на останалите седем острова, които са ненаселени.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

Коментирай

Христо Христов

Христо Христов 21.06.2022 15:23

Нищо за тази гад!

Рак

Рак 27.06.2022 15:06

На тоя гнусен Гейтс не трябва нищо да му се дава да купува нито в Гърция нито някъде в Европа .

Емил

Емил 28.06.2022 12:27

Некадърни малоумници,какво ви е виновен човека?