logo

Най-северната пясъчна пустиня на планетата - сибирското село Шойна

Най-северната пясъчна пустиня на планетата - сибирското село Шойна

Местните ежедневно разкопават къщите си, за да не потънат под пясъка

Пясъкът под въздействието на вятъра е в състояние напълно да покрие къща, построена на един етаж само за една нощ. Така в северната част на Русия е погребано цяло село, наречено Шойна. Това е малко рибарско селище, разположено на брега на Бяло море.


Историята на село Шойна

Нещо изумително ще се случи с вас, ако стъпите на Южния полюс

Селото започва да съществува през 30-те години на 20 век. Няколко рибари и техните семейства се заселили тук. В края на краищата този район винаги е бил богат на риба и друг морски живот. Те дори построили рибна фабрика, а по-късно започнали да изграждат всичко необходимо за живот: клиники, магазини, пощенски станции и др.

През 50-те години в това село са живеели до 1,5 хиляди души. Имало кооперативно стопанство, флотът на което се състоеше от над 70 кораба.
С течение на времето тук рибата силно намаляла, в резултат на това риболовната индустрия секнала напълно. Дънната растителност била унищожена поради използването на тралове. В резултат на брега започна да се измива огромно количество пясък, който след това се носел от вятъра, засипвайки селото.


Какво се случва в пясъчното село сега?

Днес крайбрежието се измива от приливните вълни и повече от половината от селото е заровено под пясъците. Местните власти редовно пускат булдозери, за да разкопават къщите.

Животът в селото е изключително неблагополучен. Тук живеят само 300 души. Те практически не работят никъде, но получават обезщетения за безработица и пенсии, от които живеят. Заводите са затворени, риболовната индустрия се е сринала, така че населението няма къде да работи.

Възможно е да се хване малко риба, но това е достатъчно за ядене или малка продажба. Селяните купуват продукти в магазина, който е единственият тук. Но те са доста скъпи в сравнение с продуктите в други села.

Стюард си прави селфи с порнозвезда, отнесе наказание

Известно време след опесъчаването местните жители се опитвали да отглеждат зеленчуци, прилагали тор върху почвата, метяли пясъка от повърхността на земята в зеленчуковите градини. С течение на времето обаче това станало съвсем безсмислено.

В селото няма дори канализация, има кладенци за вода. Къщите се отопляват с обикновена печка.

Ето такова интересно село, наречено Шойна, има в северната част на Русия. Заслужава да се отбележи, че не можете да стигнете до това село от други населени места по суша, няма обикновени пътища или железници. Възможно е само използването на въздушен или морски транспорт.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

firebg

firebg 24.02.2020 10:29

пожарни касети http://www.firebg.org/bg/products/64/65/

Tengu

Tengu 01.03.2020 10:12

Където се е докоснал комунизма е унищожил всичко! Природата е съсипана и сега се отплаща като ги зарива с пясъци.

http://tools.eti.pw/coronavirus-covid-19-map.php

http://tools.eti.pw/coronavirus-covid-19-map.php 07.03.2020 16:43

http://tools.eti.pw/coronavirus-covid-19-map.php